2 tisíce uspořil. Do Polska jel z Brna a doteď se diví. Šok z Velikonoc

28.03.2023 12:00 | Analýza

Blíží se Velikonoce a s tím taky začíná období, kdy Češi vyrážejí do nákupních řetězců, aby se zásobili tradičním pečivem, cukrovinkami či surovinami na pečení. U pokladny je pak často čeká zdrcující okamžik, když zjistí, že se aktuální ceny potravin pohybují daleko od těch byť jen před 2 lety. Jen za suroviny na beránka totiž dáte o 143 Kč více. Mnozí tak raději jedou do ciziny. „Tak jdeme zjistit, jak moc nás doma ojebávaj,“ sdílel na twitteru brněnský vývojář z cesty do Polska, a rozproudil tak diskusi. Po svém návratu totiž zjistil, že „moc“. „Vejce kolem 42 korun, kilo paprik za 120 korun, brokolice 20 korun, za cenu 6 párků jich máme rovnou 18,“ jmenoval. Uspořil zhruba 2 tisíce korun.

2 tisíce uspořil. Do Polska jel z Brna a doteď se diví. Šok z Velikonoc
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poselství lásky a míru na celém světě, seznámení se smyslem Velikonoc. Dvě velikonoční víkendové akce v Praze

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26156 lidí
Blížící se Velikonoce letos mnozí lidé vyhlížejí s nepříliš velkou radostí, jelikož se před nimi množí zprávy o zdražování potravin, které jsou pro tradiční oslavy Velikonoc v Česku neodmyslitelné.

Nejvíce v posledních dnech rezonují dosti drahé vejce, které v supermarketech před rokem v únoru stály 2,88 Kč za kus, přičemž letos v se prodávaly za 5,63 koruny, a jen na velkém třicetikusovém platu vajec tak lidé tento rok zaplatí o více než 80 korun více než vloni.

Častokrát pak je jejich cena ještě vyšší. „Biovejce z louky můžete koupit jeden kus za 11,65 Kč. Šest kusů tedy za 69,90 Kč. Např. za čerstvá vejce pak zaplatíte za jeden kus 7,49 Kč. Deset kusů tak vyjde na 74,90 Kč,“ zjistily ParlamentníListy.cz ve své reportáži.

Nejde ale jen o vejce. „Vejce, cukr, tuk, mouka,“ vyjmenovává ingredience, bez kterých se neobejde velikonoční pečení, také Česká televize a předpovídá, že si lidé připlatí i za další suroviny, aby si mohli napéct mazance či beránky.

Problémy prý už mají s cenami i samotné pekárny. ČT ve své reportáži z jihu Čech poukázala, že jedna z tamních pekáren peče třené beránky již 20 let ze stejné receptury, ale ceny se od té doby změnily výrazně. „Skokově pekárna zdražila už loni na jaře. Především kvůli drahým energiím, mouce a máslu,“ zaznívá s tím, že letos se mají zákazníci připravit na další porci zdražování.

Právě vejce, která tvoří třetinu těsta, totiž pekárna kupovala loni za 25 korun za kilogram, letos již za 70 Kč. „Vejce, olej a cukr šly brutálně nahoru, že se tam ta cena musí projevit,“ komentuje vše vedoucí pekárny. Všechno prý tento rok museli překalkulovat a na zákazníky čekají nové – vyšší – ceny, a to průměrně až o 10 procent.

Kromě potravin se pak mají do ceny promítnout nejen potraviny, ale i dražší obaly, doprava i energie a pekárna, která vždy před Velikonocemi napekla tisíce beránků, mazanců a jidášů teď s hrůzou čeká, zdali budou mít o dražší pekařské výrobky zákazníci stejný zájem – vždyť například čokoládový beránek podražil za rok o 22 procent.

Čokoláda, která je častým přelivem mnoha velikonočních pochutin a častou nadílkou pro koledníky i děti, se dostala do hledáčku už i na Ministerstvu zemědělství. Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) zmínil, že právě ta nyní sice bývá v obchodech ve slevových akcích, ale stává se, že je zlevněná cena podobná té předchozí.

„Jeden příklad za všechny. Čokoládu, která běžně stojí kolem 40 korun, obchodník na několik dní zdraží na 95 korun a následně ji nabízí s údajnou slevou 62 procent za 36 korun. Cena 95 korun jasně vybočuje z obvyklé ceny a jednoznačně slouží pouze k tomu, aby obchodník mohl nabídnout zdánlivou slevu, která ve skutečnosti žádnou slevou není. Odmítám se spokojit s vysvětlením, že spotřebitel byl o ceně informován, a tudíž je to v pořádku. Není, a nikdo tady nebude ze spotřebitelů dělat hlupáky,“ komentoval Nekula praxi v českých obchodech.

Dosti drahý beránek

Prodraží se i další potřebné suroviny. Pokud se podíváme na průměrné spotřebitelské ceny potravin před dvěma lety, rozdíl je patrný i u mléka, mouky, cukru či jogurtu.

Zatímco 150gramový bílý jogurt stál v březnu 2021 9,53 Kč, dnes je za 11,25 Kč. Kilogram másla před dvěma roky vyšel na 184,89 Kč, dnes je za 211,17 Kč a podobně zdražila i mouka. V březnu 2021 bylo kilo hladké mouky za 12,82 Kč, zatímco aktuálně za ni dají lidé téměř dvojnásobek a stojí 23,84 korun.

Cukr se před dvěma lety prodával za 15,55 korun za kilo a zdražil tak o 17,68 Kč za kilo a nyní jej již najdete za 33,23 Kč. Mléko vyšlo na 19,75 Kč za litr. Dnes už je za 27,66 Kč.

A pokud byste chtěli sváteční návštěvu obchodních řetězců raději zapít půllitrem světlého piva, i u něj si připlatíte a při placení vás čeká vyšší cena, byť na rozdíl od zbytku potravin zvýšená nejméně. Oproti té před dvěma lety zaplatíte více jen 85 haléřů při průměrné ceně 13,66 Kč.

Když si tedy bude chtít nakoupit suroviny na pečení beránka a nakoupíte třicet vajec, kilo mouky, kilo másla, litr mléka a kilogram cukru, letošní Velikonoce se vám oproti těm před dvěma roky prodraží jen za těchto pár surovin o 143 korun. O čokoládové polevě tak raději ani neuvažovat.

Lidé se snaží ušetřit

Ekonom Štěpán Křeček kvůli takto vysokému rozdílu v cenách v období před současnou inflací – která se České národní bance nedaří krotit už několik měsíců a je vysoce nad jejím dvouprocentním cílem a meziročně vykazovala v únoru 16,7 procent – předpovídá, že letos budou Velikonoce pro mnoho rodin chudší jak ty předchozí.

Upozornil, že už prosincové maloobchodní tržby – tedy v době Vánoc – klesly o více než sedm procent a lidé šetří na jídle nejvíc od roku 2001. „Bude pokračovat pokles reálných mezd. Lidé budou mít míň peněz a budou nadále šetřit, to se bude týkat i Velikonoc,“ predikuje Křeček pro tn.cz.

Za pravdu mu dávají i lidé v příhraničí, kteří se raději před svátky zásobí v sousedních zemí. Jak moc jsou ceny rozdílné u nás a v sousedním Polsku pak nastínila jedna z diskutujících na facebooku ve skupině, kde si lidé radí, jak ušetřit za pomoci nákupu u našich severních sousedů.

Poukázala, že v tamním obchodě Biedronka je nyní máslo v akci při nákupu alespoň dvou kusů za méně než 20 korun za 200 gramů. Zatímco tak za kilo másla v Polsku lidé nezaplatí ani stovku, u nás nechají u poklady přes 211 korun. Stokorunu tak lze uspořit při nákupu za hranicemi už jen tím, že koupíte jenom máslo. Ve stejném letáku pak v podobné akci najdete i mouku na pečení za necelých 17 korun a na každém kilogramu tak při jejím nákupu ušetříte také 7 korun oproti nákupu v Česku.

Na vysoké ceny si stěžuje i twitterový komentátor a brněnský vývojář Petr Heinz, který se šel do výše zmiňovaného polského řetězce také podívat a vše komentoval se slovy: „Tak jdeme zjistit, jak moc nás doma ojebávaj.“ Po návratu z obchodu pak vzbudil nemalou diskusi, jelikož zjistil, že „moc“.

„Vejce kolem 42 korun, kilo paprik za 120 korun, brokolice 20 korun, za cenu 6 parků jich máme rovnou 18,“ začal následně líčit, co při své návštěvě polského obchodu spatřil.

Heinz svým sledující referoval, že jsou v Polsku některé věci i 2,5krát levnější než u nás a živočišné produkty pak o 10 až 20 procent. „U nákupu za 3500 Kč se už vyplatí cesta i z Prahy nebo Brna, tam se dostanete někam ke 2500 Kč + palivo,“ shrnul, co zjistil.

Na twitteru pak sdílel svou účtenku s tím, že se snažil nakupovat ekvivalenty českých potravin, byť jsou občas rozdíly ve velikostech balení. „Prakticky podobný nákup v Polsku vychází na 2400 korun a český ekvivalent na 4200 až 4500 korun,“ propočítal. „Daleko šílenější, než jsem čekal,“ překvapil jej tento rozdíl.

Dodal pak, že dosti ušetřil zejména kvůli polským daňovým zvýhodněním, jelikož se mnoho potravin nyní dá sehnat s daní z přidané hodnoty 0 % – právě za potraviny s nulovou DPH.

Věci si povšiml i pirátský zastupitel z Říčan Adam Polánský. Zhrozil se, že už je levněji i na Kanárských ostrovech. „Jsme právě na Lanzarote, i v turistických destinacích ceny v obchodech výrazně nižší než v ČR a kvalita nesrovnatelná,“ povšiml si a dodal, že to je „smutné“.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Primárně je za vysoké ceny na vině fialová pakáž, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 28.03.2023 12:20:03
která nás direktivně a s požehnáním BruSSelu odstřihla od levných surovin z Ruska. Fialová pakáž do Polska jezdit nepotřebuje, protože má v kantýně polívku za 15.- a kuřecí řízek za 54.- Tak co by se gauneři šprajcovali, když se vzhledem ke svým platům nažerou téměř zadarmo.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…