26 tanků. 13 transportérů. O ztrátách Ukrajiny referoval přímo Putin

27.07.2023 19:17 | Monitoring

Dnes proběhl v Petrohradu summit prezidenta RF Vladimira Putina a lídrů afrických států. Nicméně i na něm se ruští novináři ptali na Ukrajinu a jak pokračuje takzvaná speciální vojenská operace. Putin uvedl, že boje jsou nyní intenzivní. A začal vypočítávat, kolik se podařilo zničit nepřátelské techniky.

26 tanků. 13 transportérů. O ztrátách Ukrajiny referoval přímo Putin
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Summit v Petrohradu byl zaměřen na téma Afriky. Ale i tam Putin odpověděl na otázku novinářů z prvního kanálu ruské televize ohledně války na Ukrajině. Podle něho velká protiofenziva začala už 4. června, protože protivník začal používat své strategické rezervy. „Co se týče několika posledních dní, můžeme potvrdit, že boj se dostal do intenzivní fáze, do značné míry,“ uvedl ruský prezident.

Doplnil, že k ostrým bojům dochází hlavně u Záporoží, a pochválil hrdinství tamních ruských sil. „Nepřítel použil ve velkém množství obrněnou techniku, poslal do bitvy 50 kusů. Z nich 39, tedy 26 tanků a 13 obrněných transportérů, bylo zničeno. Vojáci, které jsem zmínil, zničili 60 %, zbývajících 40 % zničili naši letci,“ uvedl Putin.

Řekl dále, že vydal pokyn zmíněné vojáky na místě vyznamenat a čestné tituly prý dostanou i jejich jednotky. „Nepřítel neuspěl v žádném sektoru, kde se bojovalo. Všechny pokusy o protiofenzivu byly zastaveny. Protivník byl přinucen se stáhnout se značnými ztrátami,“ pokračoval a dodal: „Dnes se pokusili poškozené prostředky a své raněné a mrtvé zachránit, ale byli rozprášeni. To je současná situace.“

Od reportéra přišla ještě otázka na ztráty. Putin uvedl, že Ukrajinci ztratili přes 200 mužů. „Bohužel, také jsme ztratili lidi, ale rozdíl je obrovský, máme mnohokrát méně ztrát na naší straně. Ve skutečnosti jsou naše ztráty oproti nepřátelským ani ne desetiprocentní,“ uvedl Putin a znovu pochválil statečnost ruských vojáků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Protiofenziva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 27.07.2023 20:23:03
začíná silně připomínat bitvu u Kurska. I tam Sověti odhadli kam se náckové, pardon Němci opřou svým útokem. I tam se tehdy ofenzíva zdržela čekáním na nové tanky a i tam Sověti dokázali v obraně držet linie a nechali nepřítele krvácet před jejich zakopanými tanky, na minových polích a pak vyrazili k útoku a postoupili o desítky kilometrů krom toho posledního se to zdá se celé opakuje, čekalo se kdysi na panthery, dnes na leopardy, věřili že mužiky porazí v řádu dní což bylo i zde, takže zopakuje se i ten závěr?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…