3,5 tuny masa z Ukrajiny. ČR byla varována, teď je zle

08.05.2023 11:21

3,5 tuny kuřecího masa z Ukrajiny, pět tun masa z Brazílie. Mimořádné kontroly Státní veterinární správy odhalily v těchto zásilkách, které se v jednom případě dostaly i do restaurací, salmonelu. Z pochopitelných důvodů je tak toto kuřecí stahováno z obchodů. Před kuřecím a vejci z Ukrajiny přitom ještě předtím, než SVS zveřejnila svá zjištění, přišlo varování Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie. Nyní je už zle.

3,5 tuny masa z Ukrajiny. ČR byla varována, teď je zle
Foto: pixabay.com
Popisek: smažené kuře, ilustrační foto

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí
Již v dubnu Agrární komora ČR a Českomoravská drůbežářská unie informovaly o zvýšeném dovozu vajec a drůbežího z Ukrajiny. A vydaly vůči tamním výrobkům varování: „Bez ohledu na současný válečný konflikt musíme konstatovat, že produkce vajec a drůbežích výrobků na Ukrajině bohužel nesplňuje stejné standardy, jako jsou v zemích EU. Doporučujeme proto konzumovat tuzemské produkty a raději se vyhnout dovozovým výrobkům ze států mimo EU, tedy i z Ukrajiny. Zákazník to ale vždy nemusí poznat, protože leckdy dochází k přebalování zboží v Polsku či na Slovensku, a tím i k fiktivní změně původu.“

Před přebalenými výrobky varovala pak komora ještě o dva dny později. „Sousední státy k nám v poslední době posílají čím dál víc tohoto druhu masa. Bohužel existuje vážné podezření, že může jít o maso pochybného původu a kvality. Takzvaný ovál se zkratkou země členského státu EU totiž neznamená původ. Spekuluje se, že se k nám vozí zboží původem z Ukrajiny, ale je přebalené v Polsku nebo na Slovensku a může tak docházet ke klamání spotřebitele.“

Podle dat Státní veterinární správy se dovoz drůbežího opravdu masivně zvýšil. Zatímco v únoru bylo z Polska dovezeno  3 814 713 kilogramů drůbežího, o měsíc později už 5 563 778 kilogramů. U Slovenska byl nárůst ještě vyšší, z 569 165 kilogramů v únoru se za měsíc stalo 1 115 245 kilogramů.

Zdá se, že se obavy Agrární komory ČR naplnily. V pátek veterinární správa oznámila, že během kontroly nalezla v kuřecím mase salmonelu. Kontroly byly dle SVS mimořádné a zaměřené na výrobky původem mimo Evropskou unii, bylo odebráno 43 vzorků kuřecího masa a vajec. „Z 25 dosud vyšetřených vzorků byly dva pozitivní. V současné době probíhá stahování jedné zásilky drůbežího masa původem z Ukrajiny a jedné z Brazílie,“ uvádí správa. Kontroly začaly 3. dubna, většina z nich byla právě na maso.

První případ je z Pardubického kraje, závadu našla inspekce v hluboce zmrazeném kuřecím bez drobů původem z Ukrajiny. Celkem ho bylo tři a půl tuny. „V rámci šetření bylo zjištěno, že z kuřat byl dále připravován marinovaný polotovar určený ke grilování a následnému prodeji v prodejnách řetězce JIP východočeská, a. s. Při kontrole v provozovně řetězce byly zjištěny a staženy z další distribuce necelé tři tuny kuřat. Ve výrobně polotovarů pak zhruba 700 kusů kuřat. SVS zakázala uvádět kuřecí polotovar na trh a v současné době probíhá stahování produktu z distribuce,“ doplnila SVS.

Závadné kuřecí se našlo také ve Středočeském kraji, a to celých pět tun, tedy 420 kartonů. Původem bylo z Brazílie. „Ve skladě se podařilo zadržet 165 kartonů. SVS pozastavila další distribuci výrobků na trh. V současné době probíhá stahování již distribuovaných produktů z trhu. Produkt byl distribuován do restaurací a jídelen. SVS proto informace dále předala také krajským hygienickým stanicím,“ stojí ve zprávě. Dohromady SVS odebrala 18 vzorků drůbežího masa z Ukrajiny a 5 vzorků vajec. Z brazilského dovozu testovala 15 vzorků masa a dva vzorky kuřecího polotovaru. Pár vzorků testovala také z Thajska a Velké Británie.

„SVS bude dále provádět zvýšené kontroly v místech určení při příchodu zásilek drůbežího masa a vajec z jiných členských států EU se zaměřením na původ z třetích zemí. Kontroly se tedy ve zvýšené míře zaměří i na zásilky, které jsou do ČR dodány z jiných členských států, ale původem jsou z třetích zemí. V případě zjištění zásilky drůbežího masa původem ze třetí země bude kontrolována i zdravotní nezávadnost, a to odebráním vzorků,“ slibuje státní orgán s tím, že kontroly se mimo zmiňované zdravotní nezávadnosti zaměřují a budou zaměřovat rovněž na sledovatelnost, označování, hygienickou manipulaci a dodržení teplotního řetězce.

Připomíná, že zárodky salmonely je možné zničit dostatečnou tepelnou úpravou jídla. Onemocněním pak trpí výrazněji senioři, lidé s jinými chorobami a také děti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo nežere závadné ukrajinské produkty,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 08.05.2023 12:36:26
tak podporuje Putina, popírá genocidu, je prorusky šváb a detinformator. Je potřeba ho vyhodit z práce, nebo ještě lépe zavřít do kriminálu až do smrti. Sláva Ukrajině, Sláva USA, sláva NATO, sláva EU a sláva pětikoalici a České televizi. Sláva.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…