35,40 Kč. Už ani chleba tu není levný jako v Německu. Hrozivé srovnání cen ze supermarketu Globus

09.02.2024 18:00 | Reportáž

Že je v Německu častokrát levněji již v minulém roce zjistil i premiér Petr Fiala (ODS). Avšak ani zdaleka nejde jen o nutellu. Porovnání cen v Globusu v Česku a v německém Zwickau je hrozivé. Zatímco českým zákazníkům snížení DPH přineslo pokles cen o pár desítek haléřů, Němci si mohou za cenu jednoho českého výrobku dovolit koupit klidně i dva. Rajská polévka Knorr v Německu vyjde na 20 korun, ale u nás na 48,60 Kč. 1,5litrová Coca-Cola stojí v Německu 28 Kč, kdežto u nás 44,10 Kč. Levněji už u nás nekoupíte ani chleba, který tu stojí 35,40 Kč.

35,40 Kč. Už ani chleba tu není levný jako v Německu. Hrozivé srovnání cen ze supermarketu Globus
Foto: Radek Kotas
Popisek: Chléb v supermarketu Globus

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) své zjištění o vyšších cenách potravin oproti těm v Německu učinil na konci loňského roku, kdy si zajel na nákup do německého Waldsassenu a poté do Chebu, přičemž se tehdy jeho menší nákup cenově lišil až o 60 korun. A to v neprospěch českých zákazníků.

„Prakticky totožné výrobky od stejných producentů, od stejných výrobců, jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ konstatoval tehdy překvapený Fiala a šokovalo jej i to, že je „prakticky téměř dvojnásobná cena české nutelly“.

ParlamentníListy.cz se proto rozhodly zjistit, zdali tento nepoměr panuje i nadále – zvláště když premiér Fiala na konci svého videa avizoval, že bude chtít zejména od mezinárodních firem „vysvětlení“ a že jeho vláda bude „kontrolovat a tlačit na výrobce i prodejce, aby těžkou situaci nezneužívali“. Zajeli jsme do prodejny supermarketu Globus v německém Zwickau, po čemž jsme se podívali na zcela stejné položky i v té české. Nejbližší pobočka Globusu v Jenišově u Karlových Varů je od té cvikovské vzdálena jen necelých 60 kilometrů, rozdíl cen je ale občas až drastický.

Že jsou u nás dražší norimberské klobásky a stojí v přepočtu 73 korun (2,89 eura), zatímco u nás 112 korun, by asi našinci ještě příliš nevadilo a cenový rozdíl by byl pochopitelný s tím, že jde o německou produkci. Horší však je, že v českém Globusu nepořídíte za porovnatelnou cenu ani bochníky chleba.

Kilogramový bochník v Německu vyjde na přibližně 32,50 Kč (1,29 eura) a na výběr je hned několik druhů. V Česku se nejlevněji dá sehnat v Globusu konzumní chléb za 42,50 o váze 1200 gramů, což znamená, že kilogram vyjde na 35,40 Kč. Tedy dráž než v Německu




Hrozivě vyznívají i ceny některých mléčných výrobků. Abychom porovnávali zcela totožné výrobky, zvolili jsme dezert značky Ehrmann s vysokým obsahem bílkovin o váze 200 gramů. V Německu byl zrovna za 0,99 eura, což je cca 25 korun, ale mnohem důležitější je stálá cena bez slevy – ta činí 37,60 korun (1,49 eura). V Česku stejný výrobek stojí 46,70 Kč.


Zajímavá je také například cenovka u sýru Camembert, jenž vyjde v českém Globusu na 31,90 Kč. Sýr privátní značky Globusu je v tomto případě v Německu levnější až o pětikorunu. Bez akce vyjde na 1,09 eura, což je jen lehce přes 27 korun.




A přestože se supermarkety předháněly s prohlášeními nakolik razantně „zkrouhly“ ceny a propsaly do nich vládní snížení DPH, u velkého množství zboží ceny v neprospěch českých zákazníků hovoří i nadále. To, že je cena nižší o několik desítek halířů, totiž nezachrání situaci českých zákazníků, když si ti němečtí o několik desítek kilometrů dále mohou koupit ve stejném supermarketu za stejné peníze totožného zboží klidně i dva kusy.

Toskánská rajská polévka Knorr se u nás prodává za – až do snížení DPH nepříliš častou cenu – 48,60 Kč, ale o pár desítek kilometrů v Německu ji seženete za 20 korun (0,79 eura). Zatímco v Česku tak koupíte jednu, v Německu máte za stejné peníze dvě. A ještě vám v kapse několik drobných zůstane.


Cesta do Německa nemile zarazí i milovníky sladkého. Oblíbené švýcarské čokolády Lindt totiž seženete v sousední zemi za necelých 50 korun (1,99 eura) bez rozdílu příchuti a problém tedy není mít i za tuto cenu i 80-, 90- či rovnou 100procentní čokolády. V Česku se sice nedávno v Globusu dala také za necelých 50 korun sehnat, avšak problém je v tom, že pouze v akci. Běžně je u nás cenovka čokolád Lindt na 82 korunách. To Němci je mají za 50 po celý rok i bez akce.




Lépe si nevedou ani nápoje, které vláda v nedávné době u nás naopak přeřadila do vyšší sazby DPH. Tak například Energy drink Monster je dalším z příkladů, kdy za českou cenu máte v Německu téměř dva. V českém Globusu stojí jedna jeho plechovka 42 korun, ale v Německu ji můžete mít už za cenu kolem 25 korun (0,99 eura).




1,5litrová Coca-Cola pak na tom není o mnoho lépe. Český zákazník za ni zaplatí 44,10 Kč, zatímco ten německý ve stejném supermarketu o pár desítek kilometrů dál ušetří hned 16 korun, jelikož tam stojí 28 korun (1,11 eura).


A jak si v porovnání s Německem vede drogerie? Napoví už cenový rozdíl u zubní pasty Colgate, jež je v Česku bez slevy za 67,90 Kč a ani ve slevě, která ji zlevnila na 59,90 Kč, se nedokázala ani přiblížit německé cenovce kolem 49 korun (1,95 eura).




To je ovšem ještě stále nic oproti tomu, kolik platí Češi za šampony značky Syoss. Ty v Německu stojí běžně kolem 64 Kč (2,55 eur). V Česku zaplatíte 184,90 Kč. Stejný objem, stejný obal, stejný druh. Jen v Česku si v Globusu koupíte jeden šampon za cenu skoro třech v Německu. O téměř 60 kilometrů a jedny státní hranice dále je náhle stejný šampon dražší o 121 korun.




Dva kusy za cenu jednoho výrobku u nás si domů odnesete z Německa i pokud kromě šamponu nakoupíte sprchový gely. Tak třeba sprchový gel Old Spice Deep Sea v sousedním státě máte bez slevy za 2,95 eura, tedy cca 74,50 Kč. U nás? Za jedno balení u poklady necháte 144,90 Kč.


A i u některých levnějších drogistických výrobků si u nás řádně připlatíte. Nivea Creme Care, jež je v českém Globusu za 59,90, je za hranicemi za 45 korun (1,75 eura). Češi si tak i za drogerii mnohokrát připlatí oproti Němcům a mnohdy i stokoruny.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A bude hůř., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWoolf , 09.02.2024 19:02:44
Protože jsem optimista, věřím, že bude hůř.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …