35,40 Kč. Už ani chleba tu není levný jako v Německu. Hrozivé srovnání cen ze supermarketu Globus

09.02.2024 18:00 | Reportáž

Že je v Německu častokrát levněji již v minulém roce zjistil i premiér Petr Fiala (ODS). Avšak ani zdaleka nejde jen o nutellu. Porovnání cen v Globusu v Česku a v německém Zwickau je hrozivé. Zatímco českým zákazníkům snížení DPH přineslo pokles cen o pár desítek haléřů, Němci si mohou za cenu jednoho českého výrobku dovolit koupit klidně i dva. Rajská polévka Knorr v Německu vyjde na 20 korun, ale u nás na 48,60 Kč. 1,5litrová Coca-Cola stojí v Německu 28 Kč, kdežto u nás 44,10 Kč. Levněji už u nás nekoupíte ani chleba, který tu stojí 35,40 Kč.

35,40 Kč. Už ani chleba tu není levný jako v Německu. Hrozivé srovnání cen ze supermarketu Globus
Foto: Radek Kotas
Popisek: Chléb v supermarketu Globus

Premiér Petr Fiala (ODS) své zjištění o vyšších cenách potravin oproti těm v Německu učinil na konci loňského roku, kdy si zajel na nákup do německého Waldsassenu a poté do Chebu, přičemž se tehdy jeho menší nákup cenově lišil až o 60 korun. A to v neprospěch českých zákazníků.

„Prakticky totožné výrobky od stejných producentů, od stejných výrobců, jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ konstatoval tehdy překvapený Fiala a šokovalo jej i to, že je „prakticky téměř dvojnásobná cena české nutelly“.

ParlamentníListy.cz se proto rozhodly zjistit, zdali tento nepoměr panuje i nadále – zvláště když premiér Fiala na konci svého videa avizoval, že bude chtít zejména od mezinárodních firem „vysvětlení“ a že jeho vláda bude „kontrolovat a tlačit na výrobce i prodejce, aby těžkou situaci nezneužívali“. Zajeli jsme do prodejny supermarketu Globus v německém Zwickau, po čemž jsme se podívali na zcela stejné položky i v té české. Nejbližší pobočka Globusu v Jenišově u Karlových Varů je od té cvikovské vzdálena jen necelých 60 kilometrů, rozdíl cen je ale občas až drastický.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A bude hůř., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWoolf , 09.02.2024 19:02:44
Protože jsem optimista, věřím, že bude hůř.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…