4 % pro SPD. Cože?! Okamura: Pozadí průzkumu. Bakala a další jméno

14.07.2020 9:01

Blíží se krajské volby a pohotovost mají nejen politické strany a média, ale také agentury, zkoumající veřejné mínění a předvolební nálady. Podle Tomio Okamury se ale některé z těchto agentur aktivizují ne proto, aby zprostředkovaly názor veřejnosti, ale aby ho zmanipulovaly. Zejména jej zaujalo jedno pozoruhodné „centrum“.

4 % pro SPD. Cože?! Okamura: Pozadí průzkumu. Bakala a další jméno
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Agentura, které Tomio Okamura věnoval své pondělní video, se jmenuje „Centrum pro výzkum veřejného mínění“. Od ostatních agentur se odlišuje tím, že funguje jako „výzkumné oddělení Sociologického ústavu Akademie věd České republiky“. Platíme si jej tedy skrze státní rozpočet my všichni.

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí

A za vlastní peníze dostáváme podle Okamury velmi podivné informace. Předseda SPD připomněl, že „volební odhady“ centra akademiků se vyznačují setrvalým přeháněním preferencí „sluníčkářských“ stran a naopak snižováním výsledků stran vlasteneckých.

Aktuální „volební model“ CVVM přiřkl ČSSD 13 procent, zatímco jiné agentury ji drží těsně nad pětiprocentní hranicí vstupu do sněmovny nebo i pod ní. SPD pak tato agentura se 4 procenty posílá mimo sněmovnu, zatímco všechny ostatní agentury přisuzují Okamurovu hnutí výrazně více voličů.

V ojedinělém případě by se mohlo jednat o náhodu. Ale odhady CVVM v klíčových týdnech před volbami, kdy se voliči rozhodují, koho volit, se podle Okamury vyznačují omyly ve prospěch ČSSD a dalších „sluníčkářů“ pravidelně.

Okamura připomněl, jak například před eurovolbami v loňském roce CVVM odhadovalo, že ČSSD získá 8,5 procenta a SPD pouhých pět. Ve skutečnosti pár dní poté SPD získalo více než 9 procent a dva europoslance, zatímco ČSSD místo 8,5 jen 3,95 procenta. Ústav zaštítěný akademií věd se tedy sekl více než dvojnásobně.

Před sněmovními volbami na podzim 2017 věštili „akademici“ sociální demokracii 13,1 procenta, SPD pak 7,3. Ve skutečných volbách získala SPD 10,64 a ČSSD daleko za ní 7,27 %. Jen něco málo přes polovinu odhadu CVVM.

„Takže až uvidíte výzkum CVVM, asi neuděláte velkou chybu, když si preference hnutí SPD vynásobíte dvěma a preference ČSSD zase dvěma vydělíte,“ poradil Okamura, jak číst volební odhady vybádané v sociologickém ústavu.

Tabery a Bakala

„Včlenění do vědecké instituce zaručuje kvalitní odborné zázemí a kredit pracoviště; jako součást akademického prostředí musí CVVM splňovat veškeré nároky a dosahovat tak té nejvyšší odborné úrovně,“ píše se na webu Centra.

Proč se tedy agentura zaštiťující se nejprestižnější akademickou institucí v zemi takto mýlí? Je to naprostá neprofesionalita, nebo záměr? Možné vysvětlení nachází Tomio Okamura v osobě šéfky CVVM, v organizační struktuře AV ČR „vedoucí oddělení“. Tou je Mgr. Et Mgr. Paulína Tabery.

Nejvyšší odborná úroveň je v případě této výzkumnice zajištěna magisterskými diplomy z oborů mediální studia a veřejná sociální politika, obojí na Fakultě sociálních věd UK. Až jako šéfka CVVM si doplňuje vzdělání v oboru sociologie.

Zajímavé rovněž je badatelské zaměření paní Tabery, která se věnuje oboru „formování a změny veřejného mínění“ společně s politickou komunikací.

Tomio Okamurovi ale přijde zajímavější rodinné zázemí paní Tabery, o které píše jako o manželce Erika Taberyho, šéfredaktora týdeníku Respekt, vlajkové lodi vydavatelství Economia – miliardáře a politického sponzora Zdeňka Bakaly.

Zde podle Okamury jsou kořeny úsměvně nízkých preferencí SPD, která od počátku svého působení tvrdě tlačí na vyšetření problematické privatizace OKD, která vytvořila základ Bakalova miliardářského impéria.

Naopak ČSSD, konkrétně ministr financí a pozdější premiér Bohuslav Sobotka, tuto privatizaci prováděl. Bakalovi dlouhodobě pomáhal i advokát Radek Pokorný, Sobotkův bývalý spolužák a vlivný zákulisní rádce. Bakalovo pohádkové zbohatnutí je zkrátka neoddělitelně spjato s ČSSD.

„Tyto vazby je dobré si uvědomit, když sledujeme, jaké „nezávislé“ průzkumy vznikají v CVVM,“ uzavírá Tomio Okamura, podle kterého je možné, že průzkumy zaštítěné ctihodnou Akademií věd vznikají podle zásady „ruka ruku myje“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…