43 000 stran důkazů proti kosovským teroristům. Soud v Haagu pokračuje a může trvat 10 let

12.02.2022 10:43 | Komentář

Speciální soud v Haagu pro zločiny kosovsko-albánské teroristické organizace UČK pokračuje. Na základě zpráv prokuratury se ukázalo, že proces s vůdcem teroristů a bývalým prezidentem Kosova Hašimem Thačim a dalšími třema obžalovanými může trvat i celé desetiletí.

43 000 stran důkazů proti kosovským teroristům. Soud v Haagu pokračuje a může trvat 10 let
Foto: kryeministri-ks.net
Popisek: Madeleine Albrightová a někdejší velitel teroristů Hashim Thači. Pojí je blízký osobní vztah

Prezident evropského státu souzen v 21. století za válečné zločiny, mučení, zločiny proti lidskosti a vraždy? Zní to jako literární fikce, ale je to realita. Jedná se o bývalého předáka kosovsko-albánských teroristů Hašima Thačiho, který v půlce roku 2020 rezignoval na post prezidenta jednostranně vyhlášeného státu Kosovo a odletěl do Haagu, kde měl vypovídat před speciálním soudem. Cesta za podáním výpovědi se ale poněkud proloužila, Thači je stále v haagské vazbě a jeho proces jen tak neskončí.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí

Prokurátoři speciálního soudu, který sice sídlí v Haagu, ale oficiálně podléhá tzv. kosovské jurisdikci, na základě množství shromážděných materiálů oznámili, že pro předložení důkazů proti čtyřem obviněným v čele s Thačim budou potřebovat 1863 hodin. Vzhledem k možnostem pracovního tempa soudu a náročnosti celého procesu uvádí srbský deník Večernje Novosti odhad celého soudního procesu na 112 měsíců.

Rozsáhlý spis s důkazními materiály se totiž rozrostl na neuvěřitelných 43 000 stran se zprávami, svědeckými výpověďmi a fotografiemi. Žalobci také shromáždili 153 svědků a 20 hodin audiovizuálního materiálu. Další dokumentace prý přibývá, takže je možné, že se spis ještě rozroste. 

Shromažďování důkazů se neobešlo bez komplikací. Loni v červenci jsme informovali, že z počítačů haagského speciálního soudu záhadně zmizela část důkazního materiálu. Soud tehdy oznámil, že speciální počítačový program, který eviduje a ukládá důkazní materiály, má potíže a záhadně v něm zmizela celá série důkazních materiálů a dosud nebyla nalezena. 

Srbská média spekulovala, jak je možné, že v současné technicky vyspělé době se něco podobného stane a psali o tom, že počítačový program “ snědl důkazy”. Do jaké míry šlo skutečně o technické potíže, anebo záměr zkomplikovat průběh celého procesu, je otázkou. Faktem je, že tyto technické problémy způsobily časovou prodlevu v samotném zahájení procesu, na což si Thači prostřednictvím svých advokátů stěžoval. Zda se ztracené důkazy povedlo najít či soubory obnovit, není jasné.

Hašim Thači je obviněn z těch nejtěžších zločinů, jaké si lze představit. Vraždy, mučení, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Otázkou zůstává, zda se také nevynoří důkazy ve věci obchodu s lidskými orgány. Přestože byly zločiny jím vedené UČK mnohokrát prokázané a jasně důkazně doložené, obviněný Thači před svou cestou do Haagu řekl, že jejich boj byl “čestný a spravedlivý”. Thači u soudu dříve žádal, aby mu jeho obhajobě prozradil identitu chráněných svědků, ale neuspěl. Panovala totiž obava, že by je to mohlo ohrozit na životě. Kosovský exprezident také opakovaně narazil s žádostí o propuštění z vazby.

Kosovsko-albánští představitelé jednostranně vyhlásili nezávislost území Kosova a Metohije 17. února 2008. Část světa Kosovo jako nezávislý stát uznává, část nikoli. Proti vůli významné části veřejnosti i českého parlamentu ho uznala Topolánkova vláda v květnu 2008. Česká republika ale v Kosovu nemá velvyslance, jeho jmenování odmítal po celou dobu prezident Václav Klaus a Miloš Zeman coby nynější hlava státu má totožný postoj.

Podstatné je, že Kosovo není členem OSN a dalších důležitých mezinárodních organizací. Kromě toho, podle stále platné rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244 je Kosovo stále nedílnou součástí Srbska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…