450 tisíc euro stojí jeden uprchlík. Já tu nechci šátky! Sprchují se v bazénech, narušila česká režisérka poklidné vysílání ČT o Německu

25.09.2017 6:21

Režisérka a producentka Iva Švarcová, jež vyrůstala v Německu a dlouhodobě v zemi žije, se pro ČT24 vyjádřila k situaci po německých parlamentních volbách.

450 tisíc euro stojí jeden uprchlík. Já tu nechci šátky! Sprchují se v bazénech, narušila česká režisérka poklidné vysílání ČT o Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Je to velmi smutný den pro německou demokracii. Poprvé po světové válce se stala pravicová strana třetí nejsilnější stranou v německém parlamentu. Je to opravdu strašné,“ uvedla Švarcová k úspěchu Alternativy pro Německo.

„Já si myslím, že alfou a omegou je imigrační krize. Ta byla tak strašně tabuizovaná, že i moji přátelé akademici nemohou mluvit. Takže si myslím, že i někteří z nich šli volit AfD. Nemluví se o nákladech, které to budou stát,“ řekla Švarcová.

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

Následně popsala své bydliště, kde je poblíž uprchlický tábor. „Tam je 500 mužů v bývalém obchodním domě. Domnívám se, že tam nemají ani sprchu. Katastrofa. Chodí se sprchovat do veřejných bazénů. Měsíčně se za uprchlíka platí 3 000 euro. Ty náklady budou šílené,“ domnívá se Švarcová. Někdo to podle ní spočítal, že doživotně to bude 450 tisíc euro.

„Nezvládli jsme to. Kdyby nebyly tisíce dobrovolníků, tak by to země nezvládla,“ řekla Švarcová a zkritizovala německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Selhala,“ podotkla Švarcová.

Ona sama doufá, že se politická situace v Německu nemění. „Selhala administrace paní Merkelové, a v tom to všechno spočívá. V německé společnosti je tabuizace. Každý, kdo je proti imigrační politice Merkelové, je označován jako nacionalista. Němci mají komplex světové války, že nesmějí být nacionalisty. Na druhou stranu pak Němci importují antisemitismus. Obyčejná nadávka na školním dvoře je dnes ty žide,“ sdělila Švarcová, že jde o vskutku obyčejnou nadávku. 

Podle ní není možné, aby koalice Jamajka fungovala. „Teď nejde o ty přistěhovalce, kteří tady jsou. Poskytneme jim azyl, když jsou tady. Ale jak budeme postupovat, až bude po válce?“ zmínila Švarcová, jež je z výsledku voleb velmi zdrcená. Věří, že se Merkelové i předsedovi SPD Martinu Schulzovi podaří získat zpátky své voliče. 

„Paní Merkelová již politiku mění, neboť vidí, jak je rozdělená společnost, ale ta tabuizace musí přestat,“ řekla a zmínila pochybnost, že neví, jestli Merkelová vydrží vládnout celé čtyři roky.

Zároveň také potvrdila, že cítí při cestách po Německu rozdílný přístup k životu. „Pětadvacet let asi není tolik, možná potřebujeme ještě jednu generaci, aby se to změnilo,“ dodala. Závěrem pak zmínila, že se i obává toho, že se ztrácí veřejný prostor. Ten je podle ní obsazený šátky. „To bylo dřív nemyslitelné. Co pro mě je tu strašně nemyslitelné, je to, že veřejný prostor je obsazený symboly náboženství. My jsme sekulární stát,“ zdůraznila Švarcová. Migrační krizi podle ní měla země předvídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…