49 Kč za litr. Horší to prý po zákazu ruské ropy nebude

03.05.2022 9:25

V případě, že by Česká republika byla odstřižena od ruské ropy, zvládla by to. Je o tom přesvědčen například ekonom Lukáš Kovanda, který se sice domnívá, že ceny pohonných hmot by stouply, ale nejvýše na 47 až 49 korun za litr. Píše to dnešní deník Právo.

49 Kč za litr. Horší to prý po zákazu ruské ropy nebude
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Ceny pohonných hmot v březnu 2022

Česká republika není na ropě dovážené z Ruska závislá zcela. Kromě ropovodu Družba totiž do Česka teče ropa ještě z německého Ingolstadtu ropovodem IKL. V případě, že by však k odstřižení ruské ropy došlo, velmi pravděpodobně by to znamenalo krátkodobý růst cen pohonných hmot. 

„V prvních dnech by došlo k celosvětovému růstu cen ropy. Už teď se drží nad sto dolary za barel. Pokud by k odstřižení došlo, ropa by ještě o něco zdražila a ceny pohonných hmot by stouply. Nejvýše ale do pásma 47 až 49 Kč za litr, tedy níže, než tomu bylo v březnu v době nejvyšších nárůstů,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Obdobně hovořil i ekonom Štěpán Křeček. Ten uvedl, že sice by bylo odstřižení od ruské ropy nepříjemmné, ale dalo by se to zvládnout. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…