5:1. Brzy 10:1. Američané zjistili pravdu o Rusku a Ukrajině

11.04.2024 10:35

Ruská agrese proti Ukrajině je stále v plném proudu. Velitel evropského velitelství USA (EUCOM) generál Christopher Cavoli 10. dubna varoval, že ruské síly mají v současné době na frontové linii dělostřeleckou převahu pět ku jedné. A brzy to může být deset ku jedné, pokud se Američané nerozhýbají a nepošlou Ukrajincům pomoc. Ukrajinci prý sice přišli na to, jak dočasně svou situaci vylepšit, ale i tento no krok, okopírovaný od Rusů, má prý háček.

5:1. Brzy 10:1. Američané zjistili pravdu o Rusku a Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tank T-90(detail krytu napínacího kola)

Válka na Ukrajině zuří už 778 dní a Rusové nadále využívají ukrajinského zápasu s nedostatkem munice i lidí. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) okupační síly ruské armády se zmocnily celého Ivaniske od 10. dubna a pokračují v útočném úsilí východně od Chasiv Jar. Institut se odvolal na geolokalizované záběry, které ruský postup potvrzují.

Poziční boje pokračovaly i u Bachmutu, ale tady se prý fronta nepohnula. Institut ale hodlá dění kolen Chasiv Jar a Bachmutu věnovat pozornost, neboť má za to, že právě v této oblasti budou probíhat hlavní ruské akce.

Velitel evropského velitelství USA (EUCOM) generál Christopher Cavoli 10. dubna varoval, že ruské síly mají v současné době na frontové linii dělostřeleckou převahu pět ku jedné. A pokud budou američtí republikáni dál blokovat poslání pomoci Ukrajině, ruská převaha v dělostřelectvu prý brzy bude deset ku jedné.

Americké ministerstvo obrany (DoD) schválilo 9. dubna možný prodej vybavení v hodnotě 138 milionů dolarů na opravu a modernizaci ukrajinských systémů protivzdušné obrany, jenže Pentagon si je prý vědom toho, že jde o příliš malou pomoc, která rovnováhu na bojišti v žádném případě nenastolí.

Ukrajinský prezident a další tamní politici opakovaně žádají o systémy protivzdušné obrany Patriot.

Deník Bild upozornil, že Ukrajinci svou obranu posílili rozsáhlejšími útoky dronů, které ničí ruskou obrněnou techniku. Původně jde o ruský nápad, který Ukrajinci převzali a piloti dronů pracují i s kamikadze stroji, kteří narážejí do věží či nádrží tanků.

Má to ale háček, ani sebevětší počet dronů prý nedokáže nahradit funkční artilérii.

Další věc, která by Ukrajině mohla pomoct, je nové kolo mobilizace. Server Ukrajinská pravda oznámil, že ukrajinský parlament ve druhém čtení tento zákon odhlasoval. Mezi prvním a druhým čtením z něj prý vypadla možnost demobilizovat stávající vojáky.

„Výbor pro národní bezpečnost a obranu Nejvyšší rady vyloučil z vládního návrhu zákona o mobilizaci ustanovení o demobilizaci a rotaci vojáků. Vyloučení problematiky demobilizace z návrhu zákona inicioval vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj,“ uvedl server.

V noci z 10. na 11. dubna zasáhly ruské rakety energetickou infrastrukturu napříč celou zemí. Útoky poškodily energetické lokality, včetně rozvoden, v Charkově, Kyjevě, Záporoží, Oděse a Lvově, uvedl ukrajinský státní energetický operátor Ukrenergo. Inženýři pracují na obnově poškozených míst, uvedl na facebooku ministr energetiky Herman Haluščenko.

Podle serveru Kyiv Independent vydalo letectvo informaci o poplachu pro většinu země, včetně vzdálených západních oblastí, v ranních hodinách 11. dubna. Armáda oznámila, že Rusko odpálilo drony, řízené střely z bombardérů Tu-95 a hypersonické střely Kinžál na různé regiony. Výbuchy byly hlášeny ve městě Charkov kolem páté hodiny ráno místního času. Podle guvernéra Charkovské oblasti Oleha Synjehubova na oblast dopadlo nejméně deset střel, což způsobilo poškození kritické infrastruktury.

Starosta Charkova Ihor Terekhov řekl obyvatelům, aby očekávali výpadky elektřiny, a řekl, že metro bude na několik hodin mimo provoz. Nouzové omezení elektřiny bylo v oblasti zavedeno v 6.31. Přes 200 000 předplatitelů v Charkovské oblasti zůstalo po útoku bez elektřiny a metro je podle Oleksije Kuleby, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, využíváno jako úkryt. Žádné další oběti nebyly hlášeny.

Letectvo uvedlo, že ukrajinská protivzdušná obrana přes noc zničila 57 z 82 raket a dronů vypuštěných Ruskem. Ukrajinské síly údajně sestřelily kromě jednoho všech 40 bezpilotních letounů typu Shahed, stejně jako 16 řízených střel Kh-101/555 a dvě střely Kh-59 odpalované vzduchem. Rusko odpálilo celkem 20 střel Kh-101/555, šest střel Kh-47M2 Kinžal, 12 protiletadlových střel S-300 a celkem čtyři střely Kh-59, uvedlo letectvo.

Tyto útoky jen připomínají, že Ukrajina potřebuje posílit svou protivzdušnou obranu, což po vlně ranních útoků zopakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti Telegram.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Můj oblíbený, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 11.04.2024 13:22:12
institut opět v akci na Ukrajině ze vzdálenosti několika tisíc kilometrů a pěkně od stolu. Pokud Západ přiznává, že Rusko má v dělostřelectvu převahu 5:1 má ten rozdíl bude daleko větší!!! Ať nám řeknou kolik děl jakéhokoliv typu a kolik munice by museli na Ukrajinu dodat aby ten poměr byl alespoň 3:1?? A jak to chtějí udělat, když Rusko vyrábí daleko více zbraní ale hlavně munice než celé NATO dohromady? Pokud nevyrovnají poměr na 1:1 nemá jakákoliv pomoc smysl. A jak budou dorovnávat tanky, drony, letectvo atd.? Možná ještě tak některé druhy raket ale víte vy vůbec kolik jich Rusko má? Kolik mu jich může dodat Čína, Severní Korea, Irán? Jen prodlužujete válku, jen zvyšujete počty mrtvých na obou stranách, jen způsobujete další ničení Ukrajiny!! Nic víc!! Rusko stejně neporazíte, Podcenili jste ho před dvěma lety a podceňujete ho stále a stále prohráváte!!!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…