50 tisíc pro topku, 75 milionů z MPSV. "To neovlivním," ohradil se Drábek

13.03.2012 17:53

Kamarádské vztahy a konflikty zájmů, to je ve zkratce popis některých zakázek ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Jaromírem Drábkem (TOP09). Další tendr s nálepkou pofidérní je ten na Správu lokální ICT infrastruktury za více než 75 milionů korun. Vítězem se v lednu stala brněnská firma Intelek s.r.o., která zároveň figuruje na listině dárců TOP09 za rok 2010.

50 tisíc pro topku, 75 milionů z MPSV. "To neovlivním," ohradil se Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Péče o počítačové zařízení, jak ministerstvo zakázku přeneseně nazývá, měla původně stát 112 milionů korun bez DPH, nakonec se ale cenu podařilo srazit k 75 milionům bez DPH. Smlouva je podepsána do roku 2015 a nabídka firmy Intelek byla podle oficiálních údajů MPSV vybrána jako nejvhodnější. Ve vedení společnosti figuruje jako jednatel Zdeněk Šiška, který však nemá nic společného s prvním náměstkem ministerstva Vladimírem Šiškou. " Jedná se jen o shodu jmen," vysvětluje redakci tisková mluvčí MPSV Viktorie Plívová. To však nic nemění na skutečnosti, že firma přispěla na kampaň TOP09 v roce 2010 padesáti tisíci. 

 


Ministr Drábek na otázku, zda necítí v tomto případě konflikt zájmů redakci odpověděl: „Sponzoring naší strany je průběžně zveřejňován na webu strany právě proto, aby nedocházelo k jakýmkoli pochybnostem. Ostatní strany zveřejňují dary jen jednou ročně. Zakázky MPSV jsou zveřejňovány včetně zadávací dokumentace a průběhu výběrového řízení na webu MPSV a každý si může zkontrolovat, zda výběr byl korektní. Ministr výběr neovlivňuje,“ odepsal Drábek.

Jedna z mnoha

Není to poprvé, co se právnická nebo fyzická osoba objevila souběžně jak mezi dárci TOP09, tak mezi vítěznými uchazeči veřejných zakázek ministerstva, které TOP09 ovládá. Dalším takovým je Michal Svatý, jednatel firmy AIM, který v minulém roce získal zakázku na Analýzu procesů poskytování nepojistných dávek za více než dva miliony korun a zároveň v roce 2009 přispěl TOP09 na kampaň částkou sto tisíc korun.

Pocit střetu zájmu do jisté míry vzbuzuje také zakázka „Vzdělávání zaměstnanců státní správy v oblasti sociální reformy“  za 1,4 milionu pro firmu We make media, jejíž jednatelkou je 21letá  Aneta Kaderková, dcera blízkého přítele a tenisové sparing partnera Miroslava Kalouska (TOP 09) Ivo Kaderky.

Kdo za to může?

Jaromír Drábek čelí v současné době také trestnímu oznámení od Nadačního fondu proti korupci kvůli nevypsání výběrového řízení na systém pro vyplácení sociálních dávek za více než 180 milionů korun. MPSV totiž při výběru dodavatele na zmíněný systém využilo rámcovou smlouvu ministerstva vnitra, a aby nemuselo vypisovat výběrové řízení, napasovalo vše na starou smlouvu z roku 2008, pod níž je podepsán Ivan Langer. Ten se po osočení za údajné pochybení při tvorbě rámcové smlouvy ze strany Jaromíra Drábka ostře ohradil.

„To si pan Drábek dělá legraci! To,co s ní provedlo jeho ministerstvo, je stejné, jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu," uvedl ve vyjádření exministr vnitra Langer.

Vítěz ne-tendru firma FUJITSU rozdělila zakázku mezi své subdodavatele, které ale nemusí nikde udávat. Mezi nimi ovšem, jak Drábek sám potvrdil, nechybí firma SKILL, kterou vlastní otec nezařazené poslankyně Kristýny Kočí, Antonín Kočí.

Ušetřili jsme

Ministr Drábek si v úterý na tiskové konferenci pochvaloval změnu systému vyplácení dávek. Podle něj totiž ušetřila daňovým poplatníkům 800 milionů korun. Spolu s tím chce ministr letos dát na rozdávání dávek a podpory o tři miliardy korun méně, než se původně počítalo. Jako další konkrétní úsporné kroky plánuje ministerstvo snížit náklady na informační technologie. Ty nyní stojí 1,5 miliardy korun a postupně by měly klesnout pod miliardu. Letos se podle plánu uspoří na IT 300 milionů a v příštím roce stejná částka. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…