57 Kč za máslo, 300 g. Obří nákup z Polska dala na stůl a vše popsala

17.11.2022 14:55 | Ze sítí

Češi nakupování potravin v Polsku nevzdali a zvláště poslední dobou k tomu nemají důvod. Sdružují se dokonce ve speciálních skupinách na sociálních sítích a porovnávají své „zážitky“. V jedné takové svou zkušenost s nákupem v Polské republice popsala mladá žena z Kolína. Ceny, za které potraviny nakoupila, vzbudily pozornost: 300 gramů másla za v přepočtu 57 Kč, 650 gramů Nutelly za 100 Kč, kilo krkovice za 77 Kč či kilo kuřecích prsou za 98,50 Kč. Připomeňme, že DPH na jídlo je v Polsku 0–5 %.

57 Kč za máslo, 300 g. Obří nákup z Polska dala na stůl a vše popsala
Foto: FCB
Popisek: Nákup z Polska

Polsko není jen zemí, kde mají tamní motoristé levnější naftu, jak jsme psali nedávno. Je také zemí, kde se vyplácí nakupovat potraviny a věci každodenní potřeby stále více a více.

Podařilo se nám získat údaje o jednom takovém nákupu, který absolvovala paní či slečna V. M., která pracuje v Kolíně jako zdravotní sestra.

Na facebookové skupině s názvem „Nákupy v Polsku, rady, infa. Skupina lidí, kde je svět ještě v pořádku“, svůj nákup prezentovala pomocí fotografií nakoupených produktů, ale i nákupním seznamem s tamními cenami přepočtenými na koruny.

Z uvedeného plyne, že nakupováním v Polsku jdou ušetřit opravdu velké peníze.

„Ahoj skupinko, tak včera náš druhý nákup v Kladsku a opravdu moc doporučuji obchodní centrum. Jelikož jsme byli už poprvé nadšení, jel s námi i švagr a nakupovali jsme pro další 2 rodiny,“ informovala dotyčná ostatní členy skupiny.

„Nebudu tady dávat fotky, v jakém množství jsme co nakoupili, vzhledem k počtu rodin toho bylo více, ale ukážu vám takovou ochutnávku toho, co, kde a za kolik jsme koupili,“ napsala ještě a skutečně pro názornost přiložila slíbené fotografie.

„Většina věcí, co je vypsaná, byla koupena za jejich normální ceny, v akci jsme kupovali snad jen maso, které je v letáku snad ale každý týden, pleny Dada jumbobag, aviváž, olej 1 l a párečky, ještě koukám, že se mi nevešly mandle loupané plátky 250 g a ty vyšly na 62 Kč,“ upozornila a přidala nákupní seznam i s cenami, z nichž některé se zdály být neuvěřitelné.

Do diskuse pod svůj příspěvek pak jeho autorka přidala i svoje doporučení, kde nejlépe nakoupit.

„Nejlepší je určitě Beruška a Lidl, Carrefour byl už tak na kukačku, hodně věcí dražší, než v těchto dvou. Ale taky se dalo nakoupit za dobrou.“

Podle ní se dá za nízké ceny nakoupit i třeba alkohol.

„Švagr třeba kupoval i alkohol za dobré ceny, ale to bych musela zjistit, co a za kolik,“ napsala a přidala i závěrečné doporučení.

„Každopádně v Kladsku jsou všechny tyto obchody skoro u sebe, takže určitě stojí za to prohlídnout si všechny.“

„Také jsme byli včera v Berušce, skoro žádné maso, tak jsem kuřecí koupila v Carrefouru na pultu a paráda, maso hezké a cena 19,99,“ souhlasila s doporučením jedna z diskutujících členek skupiny.

„Taky se chystáme do Kladska, tak se těším,“ přidala se další a uvedla i sortiment, který preferuje.

„Hlavně tedy plenky, prací prášky, gel, a spíš kosmetiku, nějaké jídlo…“

Dodejme, že zmíněná facebooková skupina specializující se na nákupy u našich severních sousedů poskytuje i aktuální letáky polských řetězců, které upozorňují na akční ceny. Leták oblíbené Biedronky (Berušky) přikládáme a vybíráme z něj skutečně zajímavé položky. Máslo za zhruba 32,- Kč, jablka 10,- Kč/kg, banány 20,- Kč/kg, nebo kuřecí maso za 40,- Kč/kg.

Příčin, proč jsou v Česku potraviny tak drahé, je celá řada. Patří mezi ně i aktuálně nejvyšší sazby DPH z okolních zemí.

„V ČR je DPH u potravin 15 % a patří mezi nejvyšší v Evropě. Například v sousedních zemích je mnohem nižší, v případě Slovenska a Maďarska platí nižší DPH alespoň pro některé základní potraviny. V Německu platí 7% snížená sazba na většinu potravin. Od letošního února do konce roku platí v Polsku nulová daňová sazba pro základní potraviny, před zavedením opatření platila daň ve výši 5 %. Nižší sazbu DPH na potraviny uplatňují také Francie, Belgie, Nizozemsko či Rakousko,“ uvedla k tomu Agrární komora. Psali jsme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…