73 Kč ČR, 9 Kč Polsko. Čech vzteky zahodí mobil

18.10.2023 14:02 | Analýza

Rychlost i cena internetu. To jsou oblasti, kde Česko pokulhává. Ve střední Evropě je podle měření britského poskytovatele Cable.co.uk nejpomalejší. Cenově je na tom pak Česko hůř než Slovensko a Polsko, ale lépe než Rakousko a Německo, jenže to nebere v úvahu platy. Ale nejhorší jsou data v mobilech. V průměru za 1 GB dat dá Čech skoro 73 Kč. Víc než Němec, Slovák, Polák nebo Rakušan. Zvláště v Polsku se nám s cenou ani ne 9 Kč za 1 GB mohou smát, zatímco v Česku možná někdo vzteky zahodí mobil.

73 Kč ČR, 9 Kč Polsko. Čech vzteky zahodí mobil
Foto: vodafone.cz
Popisek: Datové služby mobilního operátora Vodafone - ilustrační foto

Jak jsou na tom Češi s internetem, připojením a daty oproti zbytku Evropy? Právě to je možné zjistit z dat a zjištění britské stránky Cable.co.uk, která nabízí internetová připojení. A měří například průměrnou rychlost, ale i cenu připojení, a to jak na mobilech, tak na počítačích.

Nejprve rychlost. V té na tom není Česko úplně dobře. Z celkem 220 států, kde měření probíhá, je sedmdesáté sedmé. Což na první pohled není tak špatné, ale je potřeba si uvědomit, že britská služba měří například i v Africe. A Česko je s rychlostí 46,81 megabitu za sekundu suverénně nejhorší mezi svými sousedy. 5gigabajtový film se v něm v průměru stáhne za skoro čtvrthodinu.

Nejblíže má k Česku Rakousko, které je na 67. pozici. Tam se takový film stáhne za 12 minut, v Německu za 8 minut. Velmi konzistentní výsledky, jak se ještě ukáže, má dvacátésedmé Polsko se sedmi minutami, premiantem je pak Slovensko s průměrnou rychlostí 138 megabitů za sekundu. Jenže data ze Slovenska jsou poněkud chudá, jsou testovaná pouze na přibližně 16 tisíc unikátních IP adresách a také počet testů, který se u většiny ostatních zemí počítá v milionech, je na Slovensku pouhých ani ne 160 tisíc.

V rychlosti připojení zaostává Česko i za šedesátým druhým Ruskem, kde se 5 GB film stahuje necelých dvanáct minut. Je ale potřeba dodat, že u Ruska jsou data chudší než ta česká, jak v počtu měřených IP adres, tak v počtu testů.

O něco lépe je na tom Česko s cenou vysokorychlostního připojení. Tam mapa v podstatě kopíruje rozdělení Západ/Východ. Česko vychází na světě jako 51. nejlevnější. Nejlevnější internet pak mají v Súdánu (kde si ho ovšem i tak většina lidí dovolit nemůže), následují Kazachstán, Moldavsko, Bělorusko a Rumunsko.

Průměrná měsíční cena vysokorychlostního připojení je dle stránky 560 Kč (v přepočtu z dolarů – pozn. red.), přičemž analyzováno bylo 41 „balíčků“, stejně jako v sousedním Polsku. To má ale cenu nižší, 410 Kč za měsíc, což ho řadí 32. příčku na světě. A na Slovensku (27. pozice) se v průměru podle dat platí 383 Kč za měsíc. Naopak Německo a Rakousko je v cenách mnohem výše. Průměrně tam za internet dáte 806 Kč a 917 Kč, respektive. Jak ale musí každý statistik dodat, platy v těchto zemích jsou také na jiné úrovni. Mimochodem, na Ukrajině stojí měsíční připojení 184 Kč.

Kde jsou Češi ale opravdu biti, jsou ceny jednoho gigabajtu mobilních dat. Z 220 zemí je Česko na 193. pozici. Za Německem, za Rakouskem i za Polskem a Slovenskem. Průměrná cena jednoho GB je v ČR podle Cable.co.uk 72,88 Kč. Nejlevnější nabídka vyjde na 20,5 Kč, naopak nejdražší na celých 358,5 Kč.

Podobně špatně jako Česko je na tom ještě Slovensko, to je dle statistik 182. A nepříliš dobře si stojí i Německo na 163. pozici. Na Slovensku se sice nejlevnější 1 GB dat sežene dráž, za 22,20 Kč, ale průměrná cena je tam o deset korun nižší, 62,66 Kč. V Německu se ten nejlevnější gigabajt sežene dokonce jen za 5,61 Kč a průměrná cena je 50 Kč za jeden. I ten nejdražší pak nestojí tolik jako v Česku, ale necelých 250 Kč.

Na dvacátém sedmém místě jsou opět Poláci, kde se jeden GB dat dá prý sehnat za 70 haléřů a průměrná cena je 8,65 Kč. Ještě dobře jsou na tom Rakušané s průměrnou cenou 12 korun za gigabajt dat, přičemž nejlevnější možnost je za 4,67 Kč, tedy ani ne za pětikorunu. Data o ceně gigabajtu pocházejí z letošího léta, uvádí stránka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cesko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejirkapodzimek , 18.10.2023 16:42:16
pokulhava v kdecem. Jen pro uzasny pocit zoufalcu, ze patru k ,,tem lepsim,, . Jsou na jedne lodi s hérečkami, fesnym prezidentem, s mnoha zpevaky a herci, to je prece super, ne??? A Okamura je prej nacek a Babis nejakej populista nebo co!.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…