98% zdražení cukru. Český rekord v EU. Podvod na lidi

01.05.2023 8:25 | Ze sítí

Po ceně plynu a elektřiny zasadil Eurostat Fialově vládě další ránu – upozornil na nárůst ceny cukru. Zatímco v EU je průměrný nárůst 61 %, v Česku se cena v podstatě zdvojnásobila od roku 2022, zdražení cukru činí 98 %. Ekonom Lukáš Kovanda nabízí dvojí vysvětlení. Jednak že cukrovary musely zdražit kvůli cenám plynu. Ale také, že si vysoké ceny nechají Češi líbit. Naznačuje podvod: Obchodníci i potravináři přicházejí s vysvětleními typu „Ukrajina“, která nejsou pravdivá. Směje se, jakou asi výmluvu vláda vymyslí tentokrát.

98% zdražení cukru. Český rekord v EU. Podvod na lidi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Cukr v supermarketu

Po statistikách zdražení elektřiny a plynu zveřejnil Eurostat (evropský statistický úřad – pozn. red.) další statistiku, ve které ČR vede. Totiž cenu cukru, která v průměru za celou EU vzrostla v březnu meziročně o 61 %. Cena cukru začala růst už na podzim roku 2021. Ke skutečným skokům však došlo na podzim minulého roku.

Meziroční zdražení cukru v EU
Zdroj: Eurostat

Jak si Eurostat všímá, největší zdražení nastalo v České republice. „V březnu 2023 byla největší meziroční zdražení cukru zaznamenána v Česku (98 %), Estonsku (97 %), Polsku (82 %), Německu (72 %) a Lotyšsku (70 %) zatímco menší nicméně stále významné nárůsty byly zaznamenány v Maďarsku (17 %), následovaném Lucemburskem (19 %), Belgií (35 %), Bulharskem (36 %) a Irskem (37 %),“ uvádí doslova. Nad průměrem EU je ještě sousední Slovensko a Litva. Hluboce pod ním jsou naopak evropské státy mimo EU, tedy Island, Švýcarsko a Norsko. V Norsku se cena ze všech pozorovaných států zvýšila za rok nejméně.

Meziroční zdražení cukru v jednotlivých členských státech
Zdroj: Eurostat

Ekonom Lukáš Kovanda si povšiml těchto čísel. A rýpl si, že se možná zase jedná o chybu ve statistice, jak se premiér snažil vysvětlit minulou statistiku o ceně plynu.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Pokud jde o vysvětlení, proč v Česku zdražil cukr nejvíce oproti celé unii, stojí za tím dle ekonoma dva faktory. Jednak již zmíněné zvýšení ceny plynu. „Cukrovary v rámci své výrobní činnosti spotřebovávají velké množství plynu. Ten v Česku – přesněji tedy českým domácnostem – podle Eurostatu zdražil loni ve druhém pololetí rovněž nejvíce v EU, meziročně o 231 procent. V Maďarsku jen o zhruba 30 procent. Zdražování domácnostem šlo ruku v ruce se zdražením plynu v průmyslu, i tom cukrovarnickém,“ podotýká. Kromě toho, v Orbánově Maďarsku byl cukr předmětem cenových stropů, které vláda zavedla.

„Místo stovek milionů korun české cukrovary loni na podzim začaly za plyn nezřídka platit miliardy. Právě kvůli nejvýraznějšímu cenovému nárůstu plynu v rámci zemí EU. Česko totiž od drahých energií ulevilo průmyslovým podnikům, včetně potravinářských, později a méně velkoryse než řada jiných zemí EU,“ uvádí Kovanda.

Kromě toho ovšem za zvýšením ceny stojí podle Kovandy tzv. zisková inflace. Tedy zvyšování marží a zisku na úkor zákazníka. „V Česku je od počátku ruské invaze na Ukrajinu zvláště silný narativ, tedy jakýsi ‚příběh zdůvodňující zdražování‘, vycházející z dění právě na Ukrajině a souvisejícího růstu cen třeba energií nebo i potravin. Například obchodní řetězce nebo potravináři jím mohou zdůvodňovat své zdražování ještě nad rámec objektivně navýšených nákladů, třeba těch v podobě dražšího plynu. Český zákazník takový narativ v uplynulých měsících zkrátka akceptoval ochotněji než jinde v EU, a nejen v případě plynu či cukru,“ míní Kovanda.

A do vlády si rýpl ještě jednou: „Cukr sice podle Eurostatu v Česku zdražuje meziročně nejvíce v EU, o 98 %. To je ale jen matoucí metodikou. Ve skutečnosti má spousta Čechů ve spížích staré zásoby cukru, nakoupené ještě před zdražením, takže nárůst cen zdaleka není takový, jak uvádí Eurostat.“

Z ceny cukru se stal bič na vládu také u politiků ANO. „Nejen elektřina a plyn. Spiknutí statistiků proti vládě Petra Fialy nebere konce. Dnes například uvedli, že cukr zdražil v tuzemsku za poslední rok nejvíce z celé EU. Minulý týden řidičáky! Být šéfem statistického úřadu, balím fidlátka. Tohle výkaznictví se premiérovi líbit nebude,“ smála se Alena Schillerová.

„Opatrně, pane Kovando, s tím hodnocením. Ať nedostanete od Martina Kupky trestnou kuličku...“ varoval pak ekonoma Karel Havlíček.

„Vláda se zjevně vydala cestou nej... máme nejdražší bydlení v EU, nejrychlejší tempo zadlužení, nejdražší plyn, nejdražší cukr, jednu z nejvyšších inflací a ve Strakovce nejvíc prolhanou vládu od revoluce,“ shrnul europoslanec Ondřej Knotek.

„Výsledků práce EU a jejich přisluhovačů neustále přibývá. Vlády v EU, a zejména taková jako je ta naše pětikoaliční, naplňují plány globalistů na 110 %. Pětiletku co pětiletku se jim daří zlepšovat postavení globálních korporací na úkor národních zájmů,“ přidal se poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽluťas , 01.05.2023 9:20:29
naprostý blb věří fialovému blábolilovi, jen naprostý blb volí tlupy pětislepence...

|  12 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…