A Babiš nevadil. Jen začal covid. Novinářka vynesla zákulisí

07.02.2022 8:12 | Ze sítí

Známá investigativní novinářka Markéta Dobiášová odchází z novinářského mainstreamu. Své rozhodnutí vysvětlila v rozhovoru pro nadační fond Svědomí národa. Řekla, že dělá svou práci stále stejně, ale v době covidu najednou nebyl zájem. „Vlastně mi bylo řečeno, že se to nechce," svěřila se s tím, co vedlo k jejímu odchodu ze Seznam Zpráv. A dodala, že v novinářské bublině chtěli všichni „sundat" Babiše. Ale když našla důkazy, jak premiér nařizoval protizákonná opatření, bylo ticho po pěšině.

A Babiš nevadil. Jen začal covid. Novinářka vynesla zákulisí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investigativní novinářka Markéta Dobiášová

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Podle Dobiášové novináři selhali ve své funkci „hlídacího psa demokracie" a stále selhávají. V rozhovoru řekla, že zkoumala i obchody s rouškami, vlivy politiků a různých skupin napojených na Čínu. „Věděla jsem, že bude strašně těžké dokázat, že z toho někdo něco měl. Roušky a respirátory nakupovaly firmy, které pomalu neměly ani adresy," uvedla s tím, že se jedná o obrovský byznys a prošetřování zatím nedopadlo nijak.

„V momentě, kdy jsem začala upozorňovat na to, jaká se tady vydávají opatření, jak je to nebezpečné, jak se zneužívá ministerský úřad, jak se zneužívají hygieny, tak najednou začal být problém a tohleto téma začalo být nežádoucí, takže z mého pohledu jsem dělala investigativu pořád stejně, ale začala jsem narážet na to, že se to úplně nechce, tyhle informace," doplnila.

Bylo jí jasné, že se Seznamem to dál nepůjde. „Vlastně mi bylo řečeno, že se to nechce," uvedla novinářka s tím, že to pro ni bylo poprvé, kdy se s tímto přístupem setkala. „Ze Seznamu jsem odešla, protože se tam staly věci, které potom... Prostě už jsem s tím nechtěla mít nic společného," naznačila.

Materiál, který nashromáždila, předala do Reflexu, kde pak vyšla série reportáží o poměrech na ministerstvu a jak pandemii řídil Andrej Babiš. „Jak nařizuje obcházení úředních postupů, vyhlášek, zákonem jasně daných pravidel," upřesnila Dobiášová. Vysvětlila, že v médiích se Andreje Babiše snaží „dostat" skoro každý a dodala, že právem.

Ale když nashromáždila důkazy o tom, jak premiér přikazoval hygienám, ministerstvu a úředníkům, a článek vyšel v Reflexu, tak „bylo ticho". „V té mediální bublině se prostě vůbec nikdo v tom mainstreamu neozval. Lidi, kteří to vnímali, ano. Ale najednou jsem viděla, jak spousta těch mých kolegů, kteří do té doby tepali do premiéra Andreje Babiš, tak najednou bylo ticho," řekla s tím, že to pro ni byl signál, že redakce s politikou premiéra souhlasí. Ale mlčení pro ni nebylo zas tak nečekané.

Následovala tisková konference, kde premiér na Dobiášovou tvrdě útočil. A tehdy prý selhala novinářská kolegialita. „Najednou tyhle dost... estébácké metody, které se premiérovi vyčítaly, tak najednou ani to nevadilo. Ani já jsem to zastání nějak nepociťovala," svěřila se. Lidé se jí zastávali, ale novináři ne, míní. Dodala, že zcela správně se jí zastal šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. Ale pak následovaly volby a Reflex následně nebyl ochoten se kvůli útokům soudit, což Dobiášovou zklamalo.

Investigativní články hodlá zveřejňovat na Echo24, ale rozhodla se odejít z mainstreamové novinařiny. A svěřila se s tím, co řekla své matce, když vysvětlovala své rozhodnutí: „Mě by v životě nenapadlo... To je jako ono? Já jsem snad v nějakém disentu? Co se to děje. Sakra, já dělám pořád to stejný, pořád stejně tu svou práci. Jak to, že se mám najednou cítit, jako bych dělala něco... nějaký odboj nebo co to je? To začíná nějaká cenzura?"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…