A došlo na Witowskou. A na modelku. Covid-opatření děsí

19.01.2022 12:52 | Ze sítí

Nástup omikronu, u kterého se do karantény posílají i očkovaní, zasáhl rodiče. Plošné testování ve školách totiž posílá do karantény celé třídy. Jaký chaos ohledně karantény panuje, popsala například moderátorka ČT Světlana Witowská nebo modelka Simona Krainová. Ta označila nařízení vlády za „dementní“ a zdá se jí, že se „svět v prdel obrací“. Ovšem úspěšný postup našel právník Ondřej Dostál.

A došlo na Witowskou. A na modelku. Covid-opatření děsí
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Světlana Witowská

Podle dat Ministerstva zdravotnictví rapidně přibývá záchytů covidově pozitivních, což odpovídá předpovědím ohledně nakažlivější varianty omikron. Vláda zkrátila karanténu ze 14 dní na pouhých pět. Ovšem zmatek stále panuje ohledně školního vyučování, jak některé zkušenosti dokládají. „Opatření v praxi: středa výuka, čtvrtek testování s několika covid pozitivními Ag testy, pátek výuka v rouškách, víkend neúspěšný pokus vedení školy o kontakt s hygienou, pondělí oficiální karanténa, úterý zpátky do lavic. Snad se toho covidu někdy zbavíme,“ doufá moderátorka Světlana Witowská. A dodala, že od středy začíná on-line výuka, protože v karanténě je více než polovina třídy a pozitivní test měla i učitelka. Sama nemá jasno v tom, podle čeho by se rodiče měli řídit.

Ještě ostřejší byla modelka Simona Krainová, jejíž děti karanténa zřejmě také postihla. „Tak ani ajurvéda mě nezachránila před novými zcela dementními nařízeními naší vlady. Že naše děti nemají už teď šanci na kvalitní vzdělání, je jasnější než nebe tady!“ stěžovala si ze Srí Lanky, kam odjela na dovolenou, praktikovat zdravý životní styl, sportovat a meditovat. A dodala klasický povzdech, že „svět se v prdel obrací“. Byla totiž informována, že kvůli výskytu onemocnění u jednoho z žáků bude v karanténě celá třída.

Již v pondělí upozorňoval pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál, že v karanténě je občan až od momentu, kdy je mu dle § 67 ZOVZ prokazatelně předáno rozhodnutí o karanténě vč. info kde/jak ji vykoná. „To, v čem je po Ag-testu v práci, nebo po telefonátu od bůhvíkoho, karanténou není. Co to je... toť otázka,“ doplnil.

Stanislav Makovička se ptal, zda se nemohou státní instituce odvolat na ústně vyhlášené rozhodnutí dle § 67 odst. 3 Správního řádu, pokud by prokazatelnost byla dána např. nahrávaným telefonátem a byl o tom pořízen úřední záznam.

„Vyzkoušeno experimentálně, ve věci karanténa z MŠ/ZŠ. Pokusná myš: chudák plzeňská KHS,“ odpověděl Dostál, že si postup vyzkoušel v praxi. „Zkusil jsem se proti takto (ne)vyhlášené karanténě odvolat podle toho § 67 ZOVZ. Dva týdny nic a pak napsali pěkný rozbor, že vlastně není proti čemu, protože rozhodnutí nebylo vydáno,“ odhalil výsledek experimentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…