A dost! Evropa nemůže být pořád jen hodná, udeřil novinář Šafr

14.11.2015 16:34

Teroristické útoky v Paříži vyvolaly vlnu reakcí napříč celým mediálním spektrem. Na webu Svobodné fórum přidal svoji trochu i novinář Pavel Šafr. Ten tvrdí, že Evropa již nadále nemůže být hodná a humanistická, jelikož humanismus člověka před brutální smrtí opravdu nezachrání.

A dost! Evropa nemůže být pořád jen hodná, udeřil novinář Šafr
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Letos jde již o druhý teroristický útok, ke kterému v Paříži, hlavním městě „humanistické multikulturní ideologie“, došlo. Nejdříve se cílem stala redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, teď jeho cílem byli obyčejní lidé a snaha vyvolat strach.

Osvícená Francie vždy razila myšlenku humanismu, rovnosti a bratrství, na základě které tvrdila, že přijímat cizí kulturu, uprchlíky i náboženství je vlastně správné. „Humanismus je luxus, který si moderní společnost může dovolit v časech míru,“ hodnotil Šafr a dodal, že však „nejde dohromady s tím, co se stalo v pařížské koncertní síni Bataclan“.

„Hlava člověku nebere, jak ho humanismus ochrání před nečekanou brutální smrtí,“ napsal Šafr a dodal, že současné útoky sice nemusejí přímo souviset s migrační krizí, souvisejí však podle něj s „celkovým fenoménem stěhování Arabů do Evropy“. Šafr logicky vysvětlil, že ne všichni jsou nebezpeční, nelze však poznat ty, kteří doopravdy jsou.

„Evropa byla dosud vlastně jen hodná,“ hodnotil evropskou solidaritu a idealismus v přijímání uprchlíků. „Pařížský černý pátek třináctého je ale ledovou sprchou pro všechny, kdo nadřazují humanistický a multikulturní přístup k aktuální migrační krizi. A je to voda na fašistický mlýn.“

Existuje jen jediná možnost, jak se vyhnout extrémům, a tou je postupovat realisticky. „Pouze realismus, a nikoli bezbřehý humanismus, dokáže zachovat hodnoty tolerantní liberální společnosti,“ napsal Šafr a dodal, že extrémní humanismus dokáže jen vyprovokovat odpovídající reakci extrémní pravice a posílit xenofobii.

Šafr upozorňuje i na další problém úzce spjatý s migrační krizí a tou je radikalizace současné evropské společnosti. Pokud si však chceme udržet svůj humanismus, musí existovat „druhá tvář“ Evropy, která se bude starat o bezpečnost obyvatelstva.

Problém evropského humanismu je podle Šafra v tom, že je odtržen od reality a společnosti, že jde o přehnaně a vlastně bezohledně prosazovanou ideu. Je jisté, že soužití kultur je do budoucna naprosto nevyhnutelné, jak k němu přistoupíme, je však jen na nás.

„Když Evropa zůstane pouze hodná a měkká, hrozí jí katastrofa. Musí být i přísná a efektivní. Jinak je s námi amen,“ uzavřel Šafr svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…