A hele! Albert stáhl ruské výrobky. Ale neřekne jaké. Kaufland doprodá

26.01.2024 7:00

Bojkot ruských výrobků v Česku. Lékař a bývalý pedagog Martin Jan Stránský upozornil na skutečnost, že v Česku se stále prodávají některé ruské výrobky. „Když máme sankce, při kterých nesmíme vyvážet do Ruska, proč máme prodávat jejich zboží u nás?“ nechápal lékař a odkázal na stránku projektu CoVybrat.cz, kde je v rámci solidarity s Ukrajinou vypsán seznam ruských výrobků, které se zde stále prodávají. CoVybrat.cz oslovil i supermarkety, ty však ruské produkty z větší části již dávno stáhly z prodeje.

A hele! Albert stáhl ruské výrobky. Ale neřekne jaké. Kaufland doprodá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prodejna LIDL v Jeseníku

Čeští výrobci nesmějí kvůli sankcím své zboží vyvážet do Ruska. Lékař Martin Jan Stránský na svém facebookovém profilu proto nadnesl otázku, zda by nebylo fér, aby se tedy v Česku také nesmělo prodávat ruské zboží.

„Rusko je velkým dodavatelem ryb, oříšků a obilovin do naší země, dále u nás prodávají jejich hodinky, kosmetiku a dekorace. Otázka týdne zní: Když máme sankce, při kterých nesmíme vyvážet do Ruska, proč máme prodávat jejich zboží u nás?“ ptal se Stránský. Předem poděkoval za poskytnuté odpovědi.

V příloze sdílel odkaz na webové stránky projektu s názvem CoVybrat.cz.

Projekt CoVybrat provádí nezávislé testy a recenze produktů a podle svého popisu „srozumitelně, objektivně, fakticky a nezaujatě“ lidem radí při nákupech, ať už se jedná o domácí spotřebiče, elektroniku, věci na zahradu nebo deskové hry pro děti. Svou návštěvnost webové stránky projektu odhadují na přibližně 150 tisíc lidí měsíčně.

Lékař Stránský lidi odkázal na web CoVybrat.cz, kde tým projektu lidem v rámci bojkotu ruských výrobků v České republice radí, jaké výrobky jsou do Čech dovezeny právě z Ruska. Vše v rámci solidarity s Ukrajinou.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
„Jako součást solidarity s Ukrajinou se rozjela i snaha českých firem a lidí přestat používat služby a nakupovat produkty firem z Ruska – takové, které poskytují ruské firmy a nejlépe, pokud jsou navázané na ruskou vládu. Tuto aktivitu podporujeme a rozhodli jsme se pomoci vytvořením seznamu ruských firem, které podnikají v Česku a prodávají u nás své výrobky,“ uvádí svůj projekt tým z CoVybrat.cz.

Web nicméně přišel na to, že ruské firmy na českém trhu moc produktů i tak neprodávají. S ruským zbožím se již vypořádaly i některé supermarkety.

Kaufland prodává výrobků z Ruska pomálu. Až se jejich zásoby doprodají, další už se doobjednávat nebudou.

Albert podle CoVybrat stáhl ruské výrobky z prodeje, jejich seznam však odmítá zveřejnit.

Lidl ve stálé nabídce žádné ruské výrobky nemá. Prodávali vodku s názvem „Ruská vodka“, ta byla z prodeje stažena.

Coop nic z Ruska nedovážel ani před vypuknutím konfliktu, Penny taktéž žádné ruské zboží neprodává.

Na různých webech byl tým CoVybrat schopen nalézt několik druhů ruského alkoholu. Jedná se například o vodku Ruský standard, vodku Zelyonaya Marka, vodku Beluga a další. Své výrobky zde stále prodává i značka Rollton – jedná se převážně o instantní jídlo, nebo nejznámější ruský výrobce cukrovinek, Rot Front.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bojkot, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadesattri , 26.01.2024 11:19:23
já bych s chutí bojkotoval ty ukrajinské. Jen kdyby mi je obchody neschovávali za výrobky z EU

|  9 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …