A je jasno, kdo v Paříži během protestů demoluje výlohy a auta. Redaktor ČT Szántó a analytik Máca slyšeli mezi radikály ruštinu

11.12.2018 18:11

Ve Francii několik týdnů zuří protesty hnutí žlutých vest. Podle britského deníku The Times jsou mezi aktivisty i Rusové nebo lidé napojení na Rusko. Redaktor České televize Jakub Szántó na sociální síti Twitter napsal, že mezi demonstranty slyšel ruštinu. Kreml však odmítá, že by se jakkoli podílel na rozdmýchávání protestů v hlavním městě Francie i kdekoliv jinde.

A je jasno, kdo v Paříži během protestů demoluje výlohy a auta. Redaktor ČT Szántó a analytik Máca slyšeli mezi radikály ruštinu
Foto: Repro Youtube BBC
Popisek: Demonstrace Žlutých vest

Britský deník Times napsal, že na sociálních sítích se do svolávání protestů zapojují i osoby napojené na Rusko. Server manipulátoři.cz Jana Cempera dodal, že mezi aktivisty jsou i osoby sympatizující s povstaleckými regiony na Ukrajině, s Doněckem a Luhanskem.

„Kanál WarGonzo zveřejnil fotografii dvou mužů, kteří se chlubí vlajkou organizace ‚Doněcké lidové republiky‘. Muži byli identifikováni jako příznivci militantního Donbasu: Fabrice Sorlin a Xavier Moreau. Fabrice Sorlin je vůdcem ultrapravicové organizace Dies Irae (Soudný den) a fanouškem ‚ruského vidění světa‘. Sorlin mimo jiné nelegálně navštívil okupované území Donbasu, poté napsal řadu proruských článků ve francouzských médiích. Xavier Moreau navštívil obsazený Donbas jako ‚pozorovatel‘ při pseudovolbách (nikdo je neuznává) 11. listopadu tohoto roku. Demonstrací se například účastnil i Luca Marcela – vlivný italský proruský aktivista,“ napsal Cemper.

Redaktor České televize Jakub Szántó na sociální síti Twitter napsal, že mezi demonstranty je zřetelně slyšet ruština. „Skupinka radikálů poblíž pařížského Vítězného oblouku rozbíjí cizí majetek... Ovšem za zřetelně ruského štěbetání. A když se vpředu pohne policie, zařve jeden z nich: ´Zpátky!‘ Nechci z toho dělat žádné závěry, jen snad poradit ruským médiím, aby zkusily zapátrat, no,“ napsal redaktor veřejnoprávní televize.

Také analytik Roman Máca upozorňuje, že je mezi francouzskými demonstranty z hnutí žlutých vest slyšet ruština.

„Takže, co víme z Francie? Mezi ‚žlutými vestami‘ se objevili proruští ‚aktivisté‘, kteří mimo jiné spolupracovali s ruskými státními ‚médii‘. Asi jste už viděli fotku dvou maníků s vlajkou samozvané doněcké republiky. Do online boje se pustili i ruské trollí továrny, kdy jde o tisícovky botů a trollích účtů. Ty se situaci snaží ještě více eskalovat. Dalším zajímavým zjištěním je, že ty partičky demolující výlohy a auta, tak jsou jim dávány příkazy v ruštině,“ napsal Máca na sociální síti Facebook.

Máca připomíná, že se na demonstrace vydal i dle jeho slov český proruský aktivista Žarko Raptor Jovanovič, který má na krku velké dluhy, ale to mu nebrání v tom, aby jednou odcestoval do Ruska, podruhé do Francie a potřetí uspořádal demonstraci v Česku. Všechno to samozřejmě podniká za své peníze a vůbec nikdo ho neplatí, doplnil k tomu ironicky Máca.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov prohlásil, že Rusko nemá s nepokoji ve Francii nic společného. „Jakákoli tvrzení o zapojení Ruska nejsou nic než pomluvy... Nikdy jsme nezasahovali do vnitřních záležitostí jiných zemí, včetně Francie, protože klademe velký důraz na rozvoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil Peskov. Jeho slova přinesla agentura TASS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…