A je to: Vzbouření okamurovci zakládají novou stranu. Puč dokonán, zlobí se Okamura

24.02.2015 12:27

Celostátní konference hnutí Úsvit se rozhodla pro vytvoření nové strany a odmítla představu předsedy Tomia Okamury o dalším směřování uskupení. Novinářům to po asi dvouhodinovém jednání řekli zástupci obou stran. Hlasování skončilo poměrem pět ku čtyřem. Poslance, kteří se postavili proti němu, vyzval Okamura k odchodu ze Sněmovny i ze strany. Ti to odmítli.

A je to: Vzbouření okamurovci zakládají novou stranu. Puč dokonán, zlobí se Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

"Stranický puč byl dokonán, kolegové převzali hnutí Úsvit a zakládají novou, svoji, jejich politickou stranu," prohlásil před novináři Okamura. "Zradili program, zradili mě i 350.000 voličů. Vyzýváme, ať poslanci, kteří zakládají jinou politickou stranu, složí své poslanecké mandáty," řekl také Okamura. "A ti, kdo chtějí, ať si založí novou politickou stranu, ale ať nejdříve vystoupí z hnutí Úsvit," uvedl dále.

Většina účastníků dnešní konference však Okamurovu interpretaci dění v Úsvitu odmítá, nejde podle nich o puč, ale o snahu stranu otevřít. "Konference vyslovila souhlas s postupem poslanců a vedení hnutí Úsvit a potvrdila jejich hlasování," uvedl k výsledkům konference mluvčí hnutí Jan Zilvar. Konference také Okamurovi uložila respektovat hlasování poslaneckého klubu a předsednictva, které nedávno rozhodly o vytvoření nové strany.

Deset ze 14 členů poslaneckého klubu Úsvitu podpořilo založení nové politické strany pro hájení národních zájmů, která chce spolupracovat mimo jiné s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. Nové uskupení má být otevřené všem zájemcům o vstup, včetně samotného Okamury. Ten to ale odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…