A je to tady. Německo hlásí dramatický pokles obchodu s Ruskem, zato USA si pískají

03.06.2015 18:15

Hlavním poraženým v současném souboji USA s Ruskem se zdá být Německo. V Literárních novinách o tom píše novinářka a analytička Tereza Spencerová. Poukazuje například na to, že zatímco vývoz z Německa do Ruska v loňském roce klesl o 18 procent, v témže roce obchod USA s Ruskem vzrostl o šest procent.

A je to tady. Německo hlásí dramatický pokles obchodu s Ruskem, zato USA si pískají
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé vítali konvoj, někteří měli s sebou i americké vlajky

Spencerová poukazuje na to, že například předseda německého Výboru pro hospodářské vztahy s východní Evropou Eckhard Cordes si postěžoval, že kancléřka Angela Merkelová dál trvá na vyloučení Ruska ze skupiny G7. A o opaku ji nepřesvědčila ani šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. „Setkání G7 plus Ruska mohlo přispět k řešení krize a posunout Rusko ke konstruktivním krokům v ukrajinském konfliktu,“ podotkl Cordes k summitu G7, který se bude konat na zámku Elmau v bavorských Alpách.

Přidal se i předseda Německo-ruského fóra a bývalý braniborský premiér Matthias Platzeck, podle něhož G7 potřebuje Rusko k řešení širokého spektra obchodních a bezpečnostních otázek včetně Ukrajiny, ochrany klimatu nebo nešíření jaderných zbraní.

Kvůli sankcím přišly německé firmy o sedm miliard eur

Analytička upozorňuje, že německý vývoz do Ruska v roce 2014 v důsledku západních sankcí a odvetného ruského embarga poklesl o celých 18 procent, zatímco dovoz z Ruska propadl o sedm procent. Německé podniky tak přišly asi o sedm miliard eur.

Wilfried Scharnagl, jeden z lídrů bavorské CSU, která je sesterskou stranou kancléřčiny CDU, řekl v rozhovoru pro deník Bild: „Žádný ruský vůdce, ať už car, prezident nebo nějaký jiný lídr, by nemohl nečinně přihlížet, jak Ukrajina spolu s Krymem vstupují do NATO, načež by v Sevastopolu začal velet americký admirál.“

Celý komentář ZDE

Scharnagl také poukázal na fakt, že obyvatel Krymu se loni nejdříve zeptali na názor, který mohli vyjádřit v referendu. A také upozornil na to, že když Chruščov v roce 1954 jedním tahem pera v rozporu s mezinárodním právem sebral Krym Rusku a věnoval ho Ukrajině, Západ nijak neprotestoval.

Obchod mezi Ruskem a USA loni vzrostl

Německý týdeník Der Spiegel zase píše o tom, že zatímco evropské firmy kvůli sankcím jen ztrácejí – za loňský rok v unijním průměru deset procent a za první dva letošní měsíce meziročně třetinu – americké firmy v Rusku uzavírají lukrativní smlouvy. „A tak obchod mezi USA a Ruskem za rok 2014 vzrostl o šest procent,“ podotýká Spencerová.

Například americký výrobce vrtulníků Bell uzavřel dohodu s ruským výrobcem vrtulníků, který je součástí koncernu Rostěch a patří Sergeji Čemezovovi, oligarchovi z Putinova nejbližšího okolí, jenž je na unijním sankčním seznamu. Sankcí se nezalekl ani Boeing, který má v Moskvě dál vlastní vývojové středisko se 1 200 zaměstnanci.

Naopak Siemens měl stavět vysokorychlostní železnici z Moskvy do Kazaně. Ale nepostaví ji. „Ještě před ukrajinským konfliktem měli Němci přednostní právo, dnes tu trať vybudují Číňané,“ cituje Der Spiegel informovaný zdroj.

„Zdá se tedy, že Německo – v čele Evropské unie – může být aktuálně vnímáno jako hlavní poražený v geopolitických hrách mezi USA a Ruskem,“ podotýká Spencerová.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…