A je to venku. Zvýší Fiala daně? Kalousek se obává nejhoršího

03.12.2021 14:10

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se zlobí na prezidenta Zemana. Tím, že pořádá nesmyslná defilé před vitrínou Miloš Zeman jednoznačně škodí české státní kase. Vláda bude mít teď i kvůli němu hodně práce. Nakonec vysvětlil, proč si myslí, že ve vládě Petra Fialy (ODS) zůstanou Piráti.

A je to venku. Zvýší Fiala daně? Kalousek se obává nejhoršího
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

Budoucí vláda Petra Fialy (ODS) počítá s tím, že Česko prožije pár týdnů v rozpočtovém provizoriu, protože rozpočet připravený odcházející vládou Andreje Babiše (ANO) považuje za natolik příšerný, že ho prostě nemůže ve Sněmovně schválit.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Podle exministra financí a bývalého poslance Miroslava Kalouska není rozpočtové provizorium žádnou tragédií. Jen nesmí trvat příliš dlouho.

„Já si myslím, že je to nezbytné, protože ta vláda musí rozpočet opravit, on je skutečně otřesně sestaven,“ pravil Kalousek. Jeho slova přineslo Rádio Z. 

Pokud finanční trhy vědí, že vláda s jasnou většinou nakonec rozpočet schválí, problém to prý není. I tak by však podle Kalouska bylo dobře, aby kabinet jednal co nejrychleji. Proto se zlobí na prezidenta Miloše Zemana. „Tady prostě pan prezident místo toho, aby tu vládu jmenoval a ona už mohla začít na tom rozpočtu pracovat, tak pořádá nesmyslná defilé před vitrínou, zdržuje a pochopitelně, každý den, o který odkládá jmenování té vlády, bude delší to rozpočtové provizorium. A to je pouze vina pana prezidenta,“ vypálil Kalousek směrem k Hradu.

Budoucí vláda nepočítá se zvyšováním daní a chce hledat jen úspory. Bude však otázka, jak vysoké úspory budou společensky únosné. Podle Kalouska se může stát, že vláda bude muset zvýšit daně, protože další škrty už neprosadí, ale peníze bude i tak potřebovat.

V takovém případě by podle Kalouska mohla sáhnout ke zvýšení daní, i když před volbami slibovala, že se daně zvyšovat nebudou.

Nakonec Kalousek prozradil, zda podle něj budoucí vláda vydrží pohromadě.

„Toť otázka. Já pevně doufám, že ano. Zavázali se ke společným úkolům, takže by je měli společně vykonat. Oni jsou odsouzeni k té spolupráci. S kým jiným by měli spolupracovat. S panem (Tomiem) Okamurou (SPD)? S panem Babišem? To asi těžko,“ pravil Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…