A jedeme dál. Británie je pryč, EU řeší rozdělování dotací

01.02.2020 6:39

Zástupci 17 evropských států se dnes v portugalském městě Beja sejdou na jednodenním summitu skupiny Přátel koheze. Uskupení usiluje o to, aby se v příštím víceletém finančním rámci EU nekrátily peníze určené na politiku soudržnosti, která slouží ke sbližování životní úrovně členských zemí unie a která je pro chudší země unie významným zdrojem prostředků. Česko bude na setkání zastupovat premiér Andrej Babiš (ANO).

A jedeme dál. Británie je pryč, EU řeší rozdělování dotací
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslanci Brexit party a jejich postoj k hymně EU

Skupina sdružuje členské státy EU převážně z východní a jižní části unie. Nyní chce vyslat silný vzkaz před mimořádným summitem k jednání o víceletém rozpočtovém rámci na roky 2021 až 2027, který svolal na 20. února předseda Evropské rady Charles Michel. Návrh Evropské komise počítá s tím, že se objem peněz určených na politiku soudržnosti sníží o 10 procent.

Dnešní akce v Portugalsku naváže na setkání, jež se uskutečnilo v listopadu v Praze. Účastníci pražského summitu přijali deklaraci, podle níž politika soudržnosti představuje klíčový investiční nástroj EU a lze ji využít i k řešení nových výzev, jako jsou změna klimatu, transformace průmyslu nebo stárnutí populace. Chtějí také, aby členské státy měly volnější ruku při rozhodování o tom, nač peníze z fondu soudržnosti použijí. Poukazují na to, že investiční potřeby a priority států i regionů se liší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…