A jejda. Po Francouzích přijedou na Krym další politici z Evropy. A je to důležité

29.07.2015 12:43

Ruský deník Kommersant přinesl informace o tom, že skupina italských poslanců se chystá následovat příklad francouzských kolegů a navštívit Krym. Podle deníku se také připravuje návštěva delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE). Ta by mohla poloostrov navštívit někdy v říjnu nebo v listopadu letošního roku.

A jejda. Po Francouzích přijedou na Krym další politici z Evropy. A je to důležité
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Z Itálie se na Krym chystají poslanci za Hnutí pěti hvězd, které nepatří do politického mainstreamu a zastává protiamerické a euroskeptické názory, jak přiznal deníku Kommersant nejmenovaný zdroj v italském parlamentu. Hnutí pěti hvězd je druhou nejsilnější politickou stranou v italském parlamentu a v roce 2013 získalo 23% podporu voličů. Ve volbách do EP v květnu 2014 potom 21% podporu. Cílem cesty italských poslanců je poznat, jak se lidem na Krymu žije po referendu v roce 2014 „z první ruky“. Skupinu poslanců bude vést člen zahraničního výboru italského parlamentu Alessandro di Battista. O tom, že by se k delegaci přidal, informoval také člen horní komory (Senátu) a představitel Ligy Severu Sergio Divina.

Článek ZDE

Iniciativa navazuje na návštěvu francouzských poslanců za Sarkozyho Republikánskou stranu. Ti minulý týden navštívili Krym a sklidili přitom velkou kritiku francouzských médií a podrážděnou reakci ukrajinské diplomacie. Ministr zahraničí Ukrajiny Pavel Klimkin řekl, že francouzští poslanci, kteří Krym navštívili, budou mít zakázán vstup na Ukrajinu.

Předseda politické skupiny socialistů v Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PACE) a zpravodajec PACE ohledně Ruska Andreas Gross potvrdil možnost návštěvy Krymu delegací PACE. Gross také sdělil Kommersantu, že považuje za nespravedlivé, aby krymský lid trpěl za svou geopolitickou volbu. Kritizoval sankce zavedené vůči obyvatelům Krymu, které poloostrov de facto izolují. Gross řekl, že delegace PACE by mohla na Krym přijet někdy v říjnu nebo listopadu a že se jí zúčastní členové parlamentů z různých zemí Evropy. Podle informací, které přinesl Kommersant, bude nutné cestu „legitimizovat“ v Moskvě a v Kyjevě, i když tvrdá pozice, kterou PACE zaujalo vůči Rusku, představuje komplikaci.

Další návštěvy Krymu plánuje podle Kommersantu také místopředseda zahraničního výboru a poslanec za maďarskou stranu Jobbik Marton Gyöngyösi.

Francouzská europoslankyně za Sarkozyho Republikánskou stranu Nadine Morano, která v EP zorganizovala skupinu „Za nový dialog s Ruskem“ rovněž nevyloučila možnost návštěvy Krymu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…