A ještě ke konvoji. Martin Koller květnatě zúčtoval s armádou, Američany i Jiřím Vyvadilem

08.04.2015 20:17

Ještě jednou se k průjezdu amerických dragounů Českou republikou v minulém týdnu vrátil pro ParlamentníListy.cz analytik Martin Koller. Jednalo se prý o jakési skromnější prvomájové oslavy, na které se rychle zapomnělo, což některým velmi vadí, a tak téma oddaného spojenectví s USA dále připomínají.

A ještě ke konvoji. Martin Koller květnatě zúčtoval s armádou, Američany i Jiřím Vyvadilem
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Nedávno jsme zde zažili politické show jako kdysi na prvního máje, jen poněkud skromnější. Ale dnes už se na něj pomalu zapomnělo, přes zoufalou snahu některých médií stále ho omílat ve stylu normalizačních dob.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Vladimíra Hučína, Jiřího Zlatušky (z 8.4.)(+ z 21.2.), Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Jaroslava Hutky, Pavla Svobody, Miroslavy Němcové, Zdeny Mašínové, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Mohli bychom říci, že se vytváří propagandistický mýtus na téma „s konvojem na věčné časy a nikdy jinak.“ Především bychom se měli optat, proč i jiné konvoje vojáků NATO neprovází takové show? Jsme členy NATO, tedy společenství států, především evropských nebo kolonií USA? Proto se oslavuje jen americký konvoj? Neměli by náhodou politici, redaktoři a mediálně svolaný dav nastoupit a s hlubokou úklonou a máváním vítat každého vojáka NATO už na hranici?

Mimochodem, měli bychom se vrátit k účasti a neúčasti českých občanů. Především to bylo show a zadarmo. Zvědavá děcka se podívala na vojáčky, což jim nelze vyčítat. Naši armádu není moc vidět s výjimkou tematických dnů ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech, při akci Bahna u Strašic a na Dnech NATO v Mošnově. K tomu nějaké ta letecká show typu Aviatické pouti nebo komerční CIAF. Nejvíc bojovníků najdeme kolem pražského hradu a v podhradí v pohodlných kancelářích. Ale tam jim kupodivu nikdo nemává. Obzvláště osvědčené typy uniformovaných hrdinů dostávají prostor k politikaření, samozřejmě výhradně proamerickému, v české televizi.

 

Vzhledem ke zkušenostem s českou mediální statistikou a „nezávislými“ výzkumy veřejného mínění, můžeme oficiálně prezentovaný odhad 30 000 uvědomělých a pozitivně mávajících snížit zhruba na polovinu, tedy nanejvýš něco více než 15 000. Z deseti milionů občanů! Většina kritiků konvoje se nedostavila. Důvodem bylo víc, především nechuť k vítání bojových „soudruhů“ jak před listopadem 1989. Už chyběly jen žhavé politické „francouzáky“ ve stylu Husáka vítajícího Brežněva. Dále účinkoval názor prezidenta, který promluvil o antiamerických bláznech. Mlčící většina se každopádně nedostavila. Vždyť se jednalo o jeden z řady přesunů vojenské techniky. Tak proč dělat někomu opičky v propagandistické show.

Zajímavě se vyjádřil nedávno jeden z aktivních odpůrců konvoje, který osaměle mával ruskou vlajkou a následně kritizoval organizační schopnosti pana Vyvadila. Angažovat proti konvoji spolek přátel Ruska bylo skutečně, mírně řečeno, kontraproduktivní. Tak trochu mi to připomíná propagandu za umístění amerického radaru v Brdech. Ptal jsem se tehdejšího premiéra, zda tuto ubohou a především zcela neefektivní kampaň vedenou za peníze daňových poplatníků bezpečnostním expertem Klvaňou náhodou neřídí někdo z Moskvy. Pokud si vzpomínám, premiér zavrčel něco vulgárního. V současnosti pan Klvaňa učí na vysoké škole a činí převratné historické objevy na téma ruské okupace v roce 1945. Doufám, že tím mínil i zločinnou sovětskou okupaci koncentračních, zajateckých a pracovních táborů a věznic, kde působili nacističtí demokraté a bojovníci za svobodu a lidská práva. Ilustrativní ukázka úrovně českého vysokého školství po pětadvaceti letech demokratického vývoje.

VŠE, CO JSME PSALI O AMERICKÉM KONVOJI

Akce pana Vyvadila naopak dělají z hlediska svojí úrovně a efektivity dojem, že je řídí nějaká nezávislá americká neziskovka. Někdo možná namítne, že je lepší dělat něco, než nic. Osobně jsem toho názoru, že raději nic, než špatně. Kdysi se říkalo, že aktivní blbec je horší, než třídní nepřítel, což nemyslím jako kritiku pana Vyvadila. Bohužel všemožných zapálených aktivistů nenamáhajících se (místy i za finanční úhradu z nezávislých neziskovek) používáním mozku je v naší zemi plno, počínaje některými internetovými trotly.

Předpokládám, že většině těch, kteří s propagandistickou show kolem konvoje nesouhlasili, nešlo o podporu Ruska. Prosazují především český vlastenecký zájem s cílem nepodpořit americkou válku ve prospěch amerických základen a rovněž fašistů a oligarchů na Ukrajině. Evidentně nepodporují také ideu americké základny na našem území. Jenže mávání ruskými vlajkami z nich v „nezávislých“ českých médiích udělalo agenty Ruska.

To ovšem neznamená, že čeští vlastenci musí být zásadně proti českému členství v NATO. Rozdíl je v tom, že NATO není jen USA a členské země nemají za povinnost podpořit vojensky jiný stát NATO, natož při jeho agresivní snahu o vyvolání války s Ruskem. A právě vyvolání válečných nálad konvoj bohužel sledoval s podporou některých českých politiků a médií, vlastně v rozporu se základním dokumentem NATO!

V praxi se tedy jednalo o střet mezi dvěma názorovými skupinami. První tvořili s mohutnou mediální podporou politici a obyvatelé, kteří preferují americké, tedy cizí zájmy. Druhou čeští vlastenci či moderně řečeno patrioti, kteří podporují české zájmy. Média je však účelově a nepravdivě prezentovala jako bojovníky za ruské zájmy. Těch, kteří by chtěli na našem území ruskou armádu a vojenskou základnu, se u nás asi moc nenajde. Pravděpodobně je nelze označit ani za skupinu. Ten pán, který mával ruskou vlajku, ji měl vyměnit za českou, pokud je patriotem.

Zajímavá byla rovněž informace ze zahraničí. V Německu si konvoje nikdo ani nevšiml. Maximálně mávla ocasem nějaká kráva na přilehlé pastvině. Takže žádné prvomájové vítání osvoboditelů. Ostatně ani v Polsku údajně nebylo nadšení takové, jak se nás snažila přesvědčit nezávislá česká média.

Každý by si měl především položit otázku, zda preferuje český nebo zahraniční zájem a proč. Dohromady to totiž moc nejde, neboť patriot nemůže být sluhou či poskokem cizích zájmů. Představy, že kdokoli, zvláště nějaká velmoc, bude láskyplně a nezištně preferovat české zájmy před vlastními, patří do říše fantazie a českých televizních legend určených pro místní duševní malorolníky. Potvrzuje to celá známá historie lidstva.

Konvoj odjel a život jde dál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Koller

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…