A nevadí vám náhodou, že Noční vlci vzývají Stalina? Foldyna čelil moderátorovi ČT, vzkázal přísloví o hrubém pytli

09.05.2018 23:03

Omluvte se za své chování, vyzývá předseda ČSSD Jan Hamáček svého místopředsedu. Jaroslav Foldyna vzbudil rozruch uvnitř sociální demokracie tím, že byl s ruskými Nočními vlky v pondělí uctít památku padlých sovětských vojáků a neobešlo se to bez strkanic a sprostých slov. Důvod k omluvě však Foldyna nevidí, o svém pohledu na celou situaci hovořil v pořadu Události, komentáře na ČT24.

A nevadí vám náhodou, že Noční vlci vzývají Stalina? Foldyna čelil moderátorovi ČT, vzkázal přísloví o hrubém pytli
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protiputinovský aktivista Martin Uhlíř slovně atakuje Jaroslava Foldynu, který doprovázel Noční vlky.

Hned v úvodu rozhovoru Foldyna zopakoval, že si opravdu není vědom toho, že by se dopustil něčeho špatného, za co by se měl podle Hamáčka omlouvat. „To jsem nepochopil, co jsem přehnal, co tím Hamáček myslel. Nevím, komu bych se měl omlouvat. Jestli si kolega myslí, že bych se měl omlouvat těm demonstrujícím, jako je Uhlíř a spol., těm se omlouvat nebudu. Víte, jeden z nich skončil v cele, mě neodvezli,“ hájil své počínání Foldyna.

Podle svých slov se choval slušně a výzvy policie plně respektoval. „Já se mám jako omluvit za to, že jsem vlastenec? Že jsem někoho posílal do zadních partií, tak protože se nedržel morálních ani hygienických principů,“ dodal Foldyna s tím, že na hrubý pytel hrubá záplata.

To, že se předseda ČSSD Hamáček vyjádřil tak, že s jeho účastí na akci nemá a nechce mít nic společného, prý Foldynovi nevadí, ba naopak. „ČSSD tuhle akci neorganizovala, já jsem na ní byl dobrovolně už čtvrtým rokem. Dostal jsem na celou situaci stovky e-mailů a zpráv a většina z nich byla velmi pozitivních,“ sdělil Foldyna, který by se prý neměl problém omluvit, kdyby se zachoval nemístně. „Křiklounům, co organizují demonstrace proti prezidentovi České republiky, co tvrdí, že jsou demokrati, což být nemůžou, protože ti mají také nějakou svou demokracii, těm se podřizovat nebudu,“ zopakoval.

Foldyna pak objasnil i svá slova, že se postavil na stranu tradice a historie. „Ano, v souvislosti s událostí, která se zde odehrála. Oni přijeli na hroby svých předků, sto čtyřicet tisíc z nich za nás položilo život, abychom tu takhle mohli mluvit, abychom žili, my jsme byli určení k likvidaci, přijeli nás osvobodit,“ vysvětloval Foldyna, který nevidí problém v tom, že s nimi proto šel položit květiny na jejich hroby. „Nevím, proč bych tam s nimi nešel. Jsem také motorkář, u těch se na politiku nehraje. Tam se to nenosí. Tam se nosí tradice, podání rukou a čestnost,“ dodal s tím, že právě to jej na tom imponuje.

Závěrem moderátor podotkl, zda Foldynovi náhodou nevadilo to, že Noční vlci vzývali Stalina. „Vzývali ho, ale jako vítěze druhé světové války. Stalin byl velitel Rudé armády, která osvobodila Evropu od fašistického a nacistického Německa,“ uzavřel s tím, že rozhodně jej nevzývali jako vládce Sovětského svazu a masového vraha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…