A padla kosa na kámen: Muslimové prý zlikvidovali umělecké dílo Davidu Černému. V Německu

11.07.2017 7:45

Umělec David Černý má „problém“. Na svoji výstavu v německé galerii NordArt totiž umístil známou plastiku Shark, jež je vyobrazením těla popraveného bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna ve formaldehydu. Galerie následně plastiku stáhla. Píše o tom server Echo24.cz.

A padla kosa na kámen: Muslimové prý zlikvidovali umělecké dílo Davidu Černému. V Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Umělec David Černý

Server v souvislosti se stažením plastiky uvádí, že důvodem je zřejmě to, že v blízkosti galerie se nachází uprchlický tábor. Některým migrantům by toto umělecké dílo tak mohlo zkrátka vadit. Alespoň to totiž tvrdí samotný Černý. „To bylo to, co jsem slyšel. Musím říct, že z toho mám jen velmi kusé informace,“ poznamenal Černý s tím, že žádné oficiální informace nedostal. „Vše to probíhá divným způsobem, který si pamatujeme z komunismu, že soudruh zavolal soudruha a soudruh vykonal,“ uvedl Černý. 

Pracovníci galerie Černého slova ani nepotvrdili, ani nevyvrátili. Je však také možné, že za stažením plastiky stál strach ze strany galerie či místních policejních orgánů, nařízení mohlo také přijít z vyšších míst. 

Původní text ZDE

Anketa

Jakou koalici doporučujete Andreji Babišovi?

77%
hlasovalo: 6876 lidí

Přitom to ani není poprvé, co by Černý měl s Husajnovou plastikou problémy. Vytvořil ji již v roce 2005, následně však byla stažena z výstav v Belgii i v Polsku. Galerie NordArt, v níž Černý vystavuje, se nachází ve městě Büdelsdorf nedaleko města Randsburg. A právě tam je umístěn uprchlický tábor s aktuální kapacitou až 1600 míst. 

Černý se asi nejvíce proslavil kontroverzní plastikou Entropa, ale také svými mnohými ostrými vyjádřeními. Na oslavu posledního 17. listopadu loňského roku se velmi hrubě vyjádřil k návrhu asi šedesátky poslanců, kteří volali po obnovení trestného činu hanobení prezidenta. 

„Zam*daná zku*vená kupa h*ven a s*aček na hradě, vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou v ošklivejch a táhlejch bolestech. Zm*di smradlavý, zku*vysyni vy*ebaný, tupý debilové. I s tou bandou kreténů ču*áckejch, co to navrhujou. Do nejhlubší p*dele s váma, vy h*vnožrouti," uvedl tehdy Černý.

Původní text ZDE

 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…