A pak do toho Němci hodili vidle... Vzpomínky Saši Vondry, jak jsme se dostali do závislosti na Rusku

29.06.2022 19:46 | Ze sítí

V důsledku ruské invaze na Ukrajině není energetická soběstačnost již pouze hudbou budoucnosti. Evropa se dnes vehementně snaží odstřihnout od ruského plynu, na němž je závislá, a je jisté, že to zabolí. Ceny plynu rostou a v podstatě kdykoli může ruská strana otočit kohoutky. Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) je to i výsledek toho, že Západ ruského vůdce Vladimira Putina dlouho podceňoval. Ve svém facebookovém komentáři Vondra připomíná klíčové momenty, které měly být jasnými varovnými signály před ruskou agresí.

A pak do toho Němci hodili vidle... Vzpomínky Saši Vondry, jak jsme se dostali do závislosti na Rusku
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

„Západ Putina dlouho podceňoval a na jeho agresivní tahy v předchozích letech – ať už šlo o útok na Gruzii v roce 2008, nebo o anexi Krymu v roce 2014 – reagoval jen slabě a ambivalentně. Na jedné straně vyhlašoval protiruské sankce namířené proti vybraným funkcionářům, které neměly žádný odstrašující účinek. Bylo to jen takové morální alibi Západu, že agresi nepřechází mlčením, ale Putin se sankcím vysmíval a utvrzovalo ho to v přesvědčení, že k další agresi má zelenou,“ zmiňuje Vondra.

Na druhé straně podle Vondry vykazoval Západ velkou dávku naivity, když dál „posiloval svou závislost na ruském plynu“. Němci zde hráli jednu z hlavních rolí: „Němci prosadili Nord Stream 1 po útoku na Gruzii a Nord Stream 2 po anexi Krymu. Nic nepomohlo, když Poláci i Ukrajinci hlasitě protestovali, že projekt je novým paktem Ribbentrop–Molotov. Naopak – Němci nás uklidňovali, že nic nehrozí, a používali naivní argumentaci, že závislost mezi dodavatelem a odběratelem bude vzájemná. Jaksi pozapomněli na to, že když náš dvorní dodavatel rozpoutá útočnou válku a bude vyvražďovat celé vesnice, už nemůžeme dělat ‚business as usual‘,“ pokračuje politik.

V neposlední řadě pak měla jako výstraha zafungovat událost z roku 2009, kdy v době předsednictví EU jsme prosazovali plynovod Nabucco, který by do střední Evropy dodával plyn z Kaspiku a omezil by tím závislost na Rusku. „Měli jsme pohromadě souhlas Ázerbájdžánu i Turkmenistánu, konsorcium firem na výstavbu i finance z EU, ale Němci tehdy přesvědčili RWE, aby z konsorcia odešla, a tím do něj hodili vidle. Nelíbila se jim konkurence Nord Streamu,“ připomněl poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…