A tato země se hlásí do EU. Spisovatelka popsala, jak to dnes vypadá v Turecku

14.12.2015 17:17

V německém deníku Spiegel Online vyšel rozhovor s tureckou spisovatelkou Elif Shafakovou. Mluvila o politickém systému v Turecku, o nutnosti zachovat svobodu slova, která tam již prakticky neexistuje, a o tom, že dnes už ani sama Evropa neuznává svoje hodnoty.

A tato země se hlásí do EU. Spisovatelka popsala, jak to dnes vypadá v Turecku
Foto: Archiv TN
Popisek: Památky v Turecku

Na úvod rozhovoru rozebírá Shafaková skutečnost, že i za příspěvek na Twitteru lze v Turecku odsoudit člověka do vězení. „Když píšeme, vzadu v mysli si to uvědomujeme. A těm, kteří tvrdí, že se jich to netýká, nevěřím,“ řekla spisovatelka a dodala, že sama stála před soudem kvůli knižní fikci, v níž zmínila arménskou genocidu.

„Byla to velmi, velmi surrealistická zkušenost, jelikož se poprvé předmětem soudního procesu stala beletrie,“ řekla Shafaková a popsala, že se proti ní vzbouřily „ultranacionalistické davy“.

Svoboda slova je podle ní v Turecku velmi ohrožena. „Kritické přemýšlení je potlačeno, zastrašeno,“ dodala spisovatelka s tím, že lidé si nemohou dělat legraci z politiků. „Zapomněli jsme, jak se smát.“

Prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana popisuje jako „autoritářského politika, jenž silně rozděluje společnost“. Ta je v Turecku silně patriarchální a s tím jde ruku v ruce i „maskulinní, velmi agresivní a vysoce polarizující“ politika. Dodala však, že se o politice v Turecku prakticky nikdo nebaví, jelikož se sami Turci nebaví mezi sebou. „Je to společnost hněvu, nedůvěry, paranoii a konspiračních teorií.“

To se pokusila vysvětlit i nedávným průzkumem agentura Pew, která se ptala ve 38 zemích na to, zda je podle tamních obyvatel v pořádku kritizovat vládu. „V Libanonu 98 % lidí řeklo ano, je to v pořádku. V Jordánsku to číslo kleslo na 64 %. V Pákistánu je to 54 % a v Turecku 52 %. To znamená, že téměř polovina turecké populace věří, že není legitimní kritizovat vládu,“ uvedla spisovatelka.

Turecko následně přirovnala k Rusku. „Obě země mají dlouhou tradici impérií, tradici silného státu. V normální demokracii ochraňujete jedince před přílišnou mocí státu. V Turecku moc elit ochraňuje stát – jako by byl křehký a potřeboval bránit – když ve skutečnosti je už teď příliš mocný,“ hodnotí Shafaková stále více autoritativní režim.

Celý text zde

„Byla bych ráda, kdybychom měli pestřejší označení pro definici demokracie. Turecko očividně není typický autoritářský režim a je pro něj velmi důležité mít svobodné volby,“ řekla spisovatelka a dodala: „Je také zřejmé, že není ani liberální, dospělou demokracií.“ Turecký režim nazvala „rozviklanou demokracií,“ která se může kdykoliv převrhnout.

„Tváří v tvář těmto krizím stále více lidí upřednostňuje stabilitu před demokracií jak v Turecku, tak i na Západě. Jak se zdá, EU chce stabilní režimy, tudíž už neklade takový důraz na lidská práva. Staly se z nich problémy na později. Ty ale nelze odložit! Neexistuje stabilita bez demokracie,“ tvrdila Shafaková a dodala, že jí občas přijde, že evropským ideálům věří víc než sami Evropané.

„Pro mě je Evropa především o hodnotách, o základních právech, svobodách, právech žen. Vzkaz, který ale vyslal summit EU z minulého týdne, zněl jasně: Evropa pozastavila vlastní hodnoty,“ řekla spisovatelka.

Na druhou stranu by však ráda viděla Turecko v Evropské unii a vyjádřila lítost nad tím, že k tomu nedošlo již v roce 2005. Tehdy chtělo do EU přes 80 % tureckého obyvatelstva, nyní pouze 20 %, což Shafaková vidí jako takové dětinské trucování. Zároveň jí vadí skutečnost, že místo toho, aby Turecko a EU spolupracovaly v řešení migrační krize, EU jen Turecku zaplatí, aby si nechalo uprchlíky na svém území.

Vyjádřila se i k sestřelení ruského letadla tureckými stíhačkami. „Nikdo neví, co se děje, to je ta smutná pravda,“ řekla a dodala, že nikdo ani nemůže pokládat otázky, protože by jej to mohlo přivést do problémů. „Někteří politici mají neoottomanské sny a žijí v představě, že Turecko je jedním z hlavních hráčů na Blízkém východě, což však nevyšlo podle jejich očekávání.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…