A teď Merkelová udělá krok k Rusku a Číně. Zděšení v USA

16.02.2021 12:54

Republikán Richard Grenell, někdejší velvyslanec USA v Německu, se zlobí na stávajícího prezidenta Joea Bidena, že příliš ustupuje německé kancléřce Angele Merkelové. „Merkelová se vždy chtěla vrátit ke stolu, kde sedí naproti slabému americkému prezidentovi,“prohlásil Grenell. Promluvil o vztazích Německa s Ruskem, Čínou i Íránem.

A teď Merkelová udělá krok k Rusku a Číně. Zděšení v USA
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Není tajemstvím, že si německá kancléřka Angela Merekelová příliš nerozuměla s bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem. Podle informací novinářů se Trump k Merkelové často choval povýšeně.

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí

Jenže bývalý velvyslanec USA v Německu Richard Grenell nabídl na vztah obou politiků ještě trochu jiný pohled. O problematických bodech ve vztazích mezi USA a Německem promluvil pro televizi Fox News.

Trump podle něj Merkelové nejednou sdělil, že jí nemůže vyčítat to, jak hájí německé zájmy, ale kancléřka se recipročně nesmí divit, že Trump hájí zájmy USA.

45. americký prezident dlouhodobě tlačil na Merkelovou, aby Německo plnilo své závazky a aby zvýšilo výdaje na obranu na úroveň 2 procent HDP, jak to požaduje alianční smlouva po všech partnerech NATO. Merkelová však na tyto požadavky nepřistoupila. Trump proto rozhodl o stažení části amerických vojáků z Německa. Joe Biden však po nástupu do Bílého domu Trumpovo rozhodnutí zrušil.

Merkelová tak může být spokojená.

Trump s Merkelovou ale řešili další problém. Někdejší pán Bílého domu kritizoval vládu Merkelové za to, že trvala na dokončení plynovodu Nord Stream 2, který vede po dni Baltského moře z Ruska do Německa. Trump místo ruského plynovou nabízel dovoz energetické suroviny z USA a připomínal Merkelové, že by Německo nemělo být energeticky tolik závislé na Rusku, které považuje NATO za svého protivníka.

Když nechtěla Merkelová od projektu upustit, Trump hrozil sankcemi firmám, které se na skončení projektu podílely. Bidenova administrativa však od vymáhání těchto sankcí ustupuje.

Do třetice je trnem v oku republikánů také neutrální postoj Merkelové vůči Číně. Německá vláda dává pod jejím vedením najevo, že je ochotná rozvíjet obchodní vztahy s komunistickou zemí, což není v zájmu USA.

„Merkelová se vždy chtěla vrátit ke stolu, kde sedí naproti slabému americkému prezidentovi. ... Merkelová udělá za Bidenovy administrativy rychlý úkrok od Západu. Němcům se u Bidenovy administrativy otevřela možnost nepřipojovat se k Západu, pokud se jim to zrovna nehodí,“ uvedl Grenell.

Zdrženlivost Merkelové ve vztahu k čínským komunistům se podle Fox News projevuje mimo jiné tím, že tiše přechází genocidu ujgurské menšiny v nejlidnatější zemi světa.

Dolkun Isa, prezident Světového ujgurského kongresu, k tomu uvedl: „Merkelová po určitou dobu veřejně nediskutovala o této otázce. Tato skutečnost neunikla pozornosti čínského propagandistického stroje.“

A jako by toto všechno nestačilo, Merkelová podle Grenella usiluje také o oteplení vztahu s Íránem.

Německý ministr zahraničí Heiko Mass na sociální síti Twitter napsal, že když budou Německo a USA stát na stejné straně, dokážou vyvinout větší tlak na dodržování lidských práv ve světě. Ale na otázky televize Fox News, která chtěla slyšet, co řekne na slova bývalého velvyslance USA v Německu, nereagoval. Neodpověděl ani úřad kancléřky Merkelové.

Členové Bidenovy administrativy podle Fox News trvají na tom, že jen když budou Spojené státy spolupracovat se silnými partnery, jako je Německo, budou také Spojené státy silnější a bezpečnější. Od členů Bidenovy administrativy však také zaznělo, že by Německo mělo plnit své závazky v rámci NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…