A teď vysají zbytky peněz od těch řeckých naivků... Ekonomka popsala, co provedou bankéři po odmítavém referendu

06.07.2015 7:23

Ekonomka Květa Pohlhammer Lauterbachová se na serveru PrvníZprávy.cz zamýšlí nad tím, co řecký ministr financí Janis Varufakis neřekl občanům v souvislosti s referendem ohledně přijetí požadavků věřitelů. Podle ní nyní dojde k vysátí zbytků vkladů, které mají ještě někteří naivkové na účtech bank, ale i na účtech podnikatelů. Situaci srovnává s Kyprem.

A teď vysají zbytky peněz od těch řeckých naivků... Ekonomka popsala, co provedou bankéři po odmítavém referendu
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Dluhový finanční systém funguje pouze do té doby, dokud se státy, jednotlivci, banky a podniky zadlužují. Banky ovšem mají výlučné postavení, a jak říká profesor Keller, pro jejich blaho se neštítí jejich majitelé ani vraždit. Nezadlužují-li se subjekty, chybí peníze na financování ekonomiky. A stát nemůže vybrat tolik daní, aby zajistil chod společnosti, a tak si rovněž musí půjčovat. A to je ten nejlepší byznys,“ konstatuje Lauterbachová.

VŠE O ŘECKÉM REFERENDU ZDE

Zároveň se zamýšlí nad hrubým domácím produktem USA a Velké Británie, kdy je do něj zahrnut i třicetiprocentní podíl finančního sektoru. Zde se opírá o text Petera Haisenka. „Třicet procent toho, co vydávají tyto dva státy za vlastní HDP, nemá s výkonem obyvatelstva těchto zemí nic společného. Ale plody práce lidí v jiných zemích si užívají,“ cituje Lauterbachová a seznamuje se způsoby podvodu – prvním jsou příjmy z akciového majetku v zahraničí, druhým příjmy z úroků ze státních dluhopisů.
 
Původní text čtěte ZDE.

„Bez příjmů z úroků by byly USA a Velká Británie na huntě. Tady by mělo být jasné, proč Velká Británie nikdy nepřistoupí na euro. Toto londýnská City nikdy nepřipustí. Z pádu eura bude profitovat Wall Street a hlavně londýnská City,“ píše Lauterbachová a doplňuje, že Varufakis toto všechno dobře ví.
 
„Pokud je vlastenec, neměl mlčet. Dle mého názoru hrál poker, protože neustále protlačoval zespolečenštění dluhů celé eurozóny a vytvoření systému eurobondů, což by pomohlo Řecku krátkodobě, ale aby euro fungovalo, musel by být nastolen systém plánovaného hospodářství z jednoho centra,“ uzavírá s tím, že Goldman Sachs radil Řekům, jak se dostat do eurozóny – Goldmanovci dle ní zkrátka řídí procesy v Evropě a o své investice nepřijdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…