A to jste věděla, paní redaktorko, že bývalý izraelský prezident se školil na pilota u nás? Michael Žantovský vzpomínal na propletené vztahy obou zemí

25.04.2018 21:23

Na Pražském hradě se právě teď koná pod záštitou prezidenta Miloše Zemana oslava 70. výročí vzniku Izraele. Pozvánku na slavnost ve Španělském sále dostalo více než tisíc lidí. Bývalý velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský proto ve středečním Interview na ČT24 prozradil svůj pohled na to, jestli je to opravdu tak mimořádné výročí, abychom si jej připomínali na Hradě, a upřesnil, v čem jsou česko-izraelské vztahy specifické.

A to jste věděla, paní redaktorko, že bývalý izraelský prezident se školil na pilota u nás? Michael Žantovský vzpomínal na propletené vztahy obou zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„70. výročí vzniku Izraele je rozhodně významné datum. Je zřejmé, že prezident tím, že toto na Hradě uspořádal, chtěl dát najevo, že česko-izraelským vztahům přičítá zvláštní důležitost. Z mého hlediska je to zcela úplně v pořádku,“ odpověděl Žantovský na moderátorčinu otázku, proč se koná ve Španělském sále taková sláva, když jde o výročí vzniku jiného státu.

Bývalý velvyslanec v Izraeli poukázal na to, že to jistě není jediná příležitost, kdy stát na nejvyšší úrovni oslavuje výročí jiné cizí země, a dává jí tak najevo respekt a uznání. „Toto je zkrátka kulaté a symbolické výročí, tak proč ne?“ řekl s úsměvem Žantovský.

Česko-izraelské vztahy mají dlouhou tradici, která začala už za Tomáše Garrigua Masaryka... „Je to zkrátka určitá linie, která má v české historii moderní a souvislou linku,“ uvedl Žantovský a zmínil, že i Masarykův syn coby ministr zahraničí prý sehrál velmi důležitou klíčovou úlohu při hlasování o rezoluci Valného shromáždění Spojených národů 29. listopadu 1947, která se vyslovila pro vznik dvou států v biblické Palestině, tedy židovského a arabského.

„Tehdejší Československo sehrálo velmi důležitou roli v izraelské válce za nezávislost. Bylo jednou z mála zemí, která tam dodávala zbraně, a byla to pomoc rozhodující,“ uvedl jeden z důvodů, proč má Izrael takové zastání i u současného prezidenta Zemana. Po šestidenní válce v roce 1967 pak komunistický režim přerušil diplomatické styky s Izraelem. Krátce poté, co se prý ujal funkce prezident Václav Havel, pak v roce 1990 okamžitě styky obnovil. „Přátelské vztahy s Izraelem jsou vzajemné,“ zdůraznil Žantovský.

„Dokonce zakladatelé izraelského vojenského letectva se cvičili u nás v Žatci a v Českých Budějovicích. I včetně někdejšího izraelského prezidenta Weizmanna a nikdy o tom nepřestali vyprávět,“ uvedl Žantovský s tím, že to je jeden z těch zakladatelských zážitků, jenž je spojen s Československem a Masarykem. „Proto v řadě izraelských měst najdeme Masarykovy ulice či Masarykova náměstí,“ uzavřel bývalý velvyslanec v Izraeli. Sedmdesát let od založení Izraele označil Hrad za „mimořádně významné výročí“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…