A tohle Pekarové nevadí. Krev. Padlo nařčení a další informace

05.05.2022 8:50 | Ze sítí

Uprostřed ruské agrese, kterou hlasitě odsuzuje, se předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vypravila do Spojených arabských emirátů, které mají na rukou krev za smrt dětí v Jemenu, sdělil ve svém streamu komentátor Petr Holec. A přidal další zneklidňující informace o současné vládě: Fialova ODS posiluje na úkor ostatních stran a úředníci úřadu práce si u svých kolegů zažádávají o příspěvky.

A tohle Pekarové nevadí. Krev. Padlo nařčení a další informace
Foto: FCB
Popisek: Markéta Pekarová Adamová a Saqr Ghobas, předseda Federální národní rady Spojených arabských emirátů

V sucharu Petru Fialovi se nečekaně probouzí komediální talent. „Máme inflaci, se kterou si skoro nikdy neví rady. Ale my ano,“ doložil výrokem z Primy komediální nadání brněnského profesora. Ten s expertem na počítače Zbyňkem Stanjurou sice ví, jak na inflaci, ale pořád ji máme třetí největší v Evropě. Holec přitom nevylučuje, že někteří lidé ve Fialově vládě si myslí, že čím větší inflace, tím jsme lepší. „Dáme dvacet procent a Fiala vyhlásí inflační vítězství,“ glosoval.

Z inflace nelze vinit Fialovu vládu, to uznává, ale ona tu Fialova vláda bude vládnout už půl roku. A v politice platí, že za ní zkrátka nese odpovědnost.

Do DNA současné vlády podle něj patří, že nejprve dlouze odmítá návrhy opozice, pak je sama zavede, ale tak, aby to nikomu nepomohlo.

Fiala v minulém období burcoval Babišovu vládu, aby dělala při covidu plošná opatření, a to v mnohem větší míře tak, jako sousední Německo. Teď ale najednou objevil heslo „adresná pomoc“.

Ve vládě nás ale podle Holce brzy čeká změna situace. I když se totiž pětikoalice tváří sebevědomě, ve skutečnosti stoupá nervozita. Nejen mezi Piráty, kteří jako by v té vládě vůbec nebyli, ale i u dvou přívěsků ODS ze SPOLU.

Díky válce na Ukrajině totiž posiluje premiérská ODS a oni ztrácejí. Marian Jurečka sice tvrdí, že mu to nevadí, dokud budou vysoké preference SPOLU jako celku. Holec si ale myslí, že zrovna lidovci a zrovna v roce komunálních voleb, kdy se hraje o jejich základnu na moravských radnicích, tak v klidu rozhodně nejsou.

Prezident politý živou vodou

Prezident Miloš Zeman se ukázal v Partii na Primě, půl roku potom, co ho senátoři pohřbívali a ÚVN jim na vyžádání posílala informaci o „krajně nejistých vyhlídkách“.

Teď je prezident jak politý živou vodou. S moderátorkou vtipkoval o tom, zda jej Markéta Pekarová Adamová zažaluje pro urážku na cti za její výrok, ať Karel Havlíček a jemu podobní sedí v koutě a šoupají nohama. Pekarová je podle něj prokletím české politiky, ale každá politika si čas od času nějaké prokletí zaslouží. „Aby se potom mohla radovat, že prokletí zmizelo,“ dodal s úsměvem.

Holec upřesnil, že výzva k šoupání nohama směřovala ke všem, kteří teď vládě cokoliv vzkazují a radí, což dělá z dámy v tričku s Havlem ještě učebnicovější demokratku.

Petr Fiala prezidentovi po této Partii poradil, aby se s předsedkyní Sněmovny setkal. Zjistil by prý, že je to politička demokraticky smýšlející, mimořádně schopná a myslí na dobro České republiky.

Holec k tomu poznamenal, že demokraticky smýšlející politička nepustila do vedení Sněmovny SPD, protože se rozhodla, že je extremistická. A zdaleka to nebylo jediné pozoruhodné vyjádření MPA. Takže slova Petra Fialy nelze vnímat jinak, než jako satiru.

Historickým unikátem Fialovy vlády je i to, že úředníci úřadu práce si musejí podávat u svých kolegů žádosti o sociální příspěvky. A vláda si podle něj zahrává s tím, že zatímco při pomoci českým občanům je velmi těžkopádná, kvůli ukrajinským uprchlíkům předvádí státní správa mimořádné vzepětí efektivity. Holec jim to nezávidí, ale tyto dvojí standardy úřednické výkonnosti nepůsobí dojmem spravedlivého nakládání s žadateli.

Zejména o příspěvku na bydlení, který má být základním nosičem pomoci, se mezi lidmi začíná mluvit jako o pekle pro žadatele.

Pak se rozpovídal o dvojím morálním metru TOP 09. Přiměl jej k tomu dotaz na výlet Markéty Pekarové Adamové do Spojených arabských emirátů, kde se nadšeně nechala přijmout místním šejkem, i když tato země má na rukou krev sta tisíc dětí v sousedním Jemenu, kam dodává zbraně.

Holec souhlasil, že MPA je symbolem dvojího metru v politice. „Vždycky říkala lidská práva a všechno. Tak bych chtěl sedět u toho jednání, jestli tam říkala něco o lidských právech,“ zasmál se.

Hezký dvojí metr ale umí i Petr Fiala, když na jednu stranu v Bruselu žádá o přechodné období pro ruskou ropu, což je rozumné, ale doma jede radikální rétoriku, že kdo odmítá dodávat na Ukrajinu zbraně, tak je ruský šváb a je správné ho nahlásit.

Větší problém s tím podle něj budou mít ti novináři, kteří horlivě psali, že kdo chce dál spekulovat s ruským plynem, tak je zrádce. Ti teď budou muset podobně nazvat i Petra Fialu. Nepochybuje ale, že třeba takový Petr Honzejk z „chráněné dílny Karlín“ to dokáže vysvětlit a napíše o tom hezký komentář.

Zatímco vláda dvojitě měří, opoziční hnutí ANO vyjelo s originální billboardovou kampaní „Za Babiše bylo líp“. Podle Holce bylo vzhledem k ekonomické situaci jen otázkou času, kdy to přijde. Babiš řekl, že je to první kampaň ANO, ve které nefiguruje, na twitteru se posmívali vyobrazeným občanům, že „vypadají jako klasičtí voliči ANO“, což je už klasická dehonestace.

Tito lidé se podle Holce dopouštějí velké politické chyby, protože těch lidí je pořád jeden a půl milionu, více než voličů jakékoliv jiné jednotlivé strany.

Holec si myslí, že je to předkampaň před podzimními komunálkami a lednovými prezidentskými volbami.

U nich Andrej Babiš podle Holce z průzkumů ví, že postup do druhého kola má téměř jistý.

Dále zmínil podařenou taškařici ministra zemědělství Nekuly. Takřka neviditelný lidovec, kterého si na resort posadil Marian Jurečka, protože by jako dvojministr vypadal blbě, ale reálně tradiční resort lidoveckých předsedů řídí sám, se na začátku května předvedl diamantovým nápadem na stěhování úředníků z Prahy na Moravu. Tvrdí, že i když si vyžádá jednorázové výdaje, tak z dlouhodobého pohledu jde o skutečné systémové úspory.

Potíž je s tím „dlouhodobým pohledem“. Podle analýzy, kterou si ministr nechal udělat, se totiž úspory projeví už za 246 let.

Holec to oceňuje, vždyť politikům se dnes vyčítá absence dlouhodobé koncepce a že nevidí za horizont příštích voleb. Zde ministr zemědělství nahlédl perspektivou staletí, což je v české politice unikát.

Lidoveckého čtveráka za ODS dorovnal Zbyněk Stanjura, ministr financí, kterého si s financemi až do loňských voleb nikdo nespojoval, maximálně tak s financemi vlastními.

Teď se objevila informace, že Stanjura si zmýlil při tvorbě rozpočtu a na daních se vybere o 100 miliard více, než se plánovalo.

Na jiných tématech ale vládě zjevně záleží. Třeba na korespondenční volbě ze zahraničí, protože minule zjistila, že jí hlasy ze zahraničí výrazně pomohly. Podle Holce je to klasické „sobecké téma“ vlády, která se chce tak jako všechny ostatní zabetonovat u moci.

I někteří lidé z ODS, třeba Alexandr Vondra, vidí jaké to může přinášet problémy. Ale většina si chce zajistit nový přísun hlasů.

Vrcholem týdne ale pro Holce byl objev Miroslava Kalouska na protivládní demonstraci na Malostranském náměstí. Někdejší ministr financí se představil jako „řadový občan“, který jde náhodou okolo, a pak nazval řečníka před ním absolutním debilem a svědčí o něm i to, že v milionové Praze nesežene více než patnáct „jemu podobných“.

„Nejste k ničemu,“ rozloučil se s demonstranty. K něčemu vlastně jsou – k smíchu.

Holec popíchl, že je škoda, že nekandiduje na prezidenta, tam by se ukázalo, kolik sobě podobných by sehnal.

Pak připomněl, co obnášela „prosperita podle Kalouska“ za Nečasovy vlády.

Jedinými skalními fanoušky tohoto extrémně nepopulárního politika vždy byli pražští novináři, se kterými to neuvěřitelně uměl, dokázal se s nimi opít a nad doutníkem trousit svá moudra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …