A už jede zděšení: Italové zvolili, jak neměli. Dopady i v Česku

26.09.2022 7:41 | Komentář

V Itálii se rýsuje pravicová vláda. Bratři Itálie budou zřejmě vítězem voleb a spolu s dalšími pravicovými stranami budou mít většinu v obou komorách italského parlamentu. Ovšem Giorgia Meloniová, předsedkyně Bratří Itálie, budí v proevropských politicích a osobnostech obavy. Novinář Tomáš Etzler už mluví o „rakovině fašismu“, Džamila Stehlíková si myslí, že Meloniová chce rozvrátit demokratický řád, a šéf odborů Středula se obává, aby se stejný scénář neodehrál i u nás.

A už jede zděšení: Italové zvolili, jak neměli. Dopady i v Česku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Zatímco v Česku se plánuje podpora do druhého kola senátních voleb a koalice na radnicích a magistrátech, v Itálii se v neděli rozhodovalo o směřování celé země. V předčasných volbách, vyvolaných neshodami ve vládní koalici, zatím podle světových médií vede Giorgia Meloniová, předsedkyně strany Bratři Itálie (Fratelli d’Italia). Konečné výsledky ještě nejsou známy, ovšem z dotazů na voliče u volebních místností se usuzuje, že tato strana bude mít něco mezi 22,5 až 26,5 %, byť deník Guardian varuje, že italské tzv. exit polls (dotazování voličů, jak volili) nebývají úplně přesné.

Dle BBC pak „pravicovost“ vlády v Itálii znepokojí Evropu, protože se jedná o „nejpravicovější vládu v Itálii od druhé světové války“ a Itálie je třetí největší ekonomikou v bloku. Aliance Bratří Itálie spolu s Ligou Mattea Salviniho a stranou Forza Italia bývalého premiéra Berlusconiho pak zřejmě bude mít většinu jak v horní, tak dolní komoře italského parlamentu. Rozhodnutí jmenovat premiéra či premiérku je však na prezidentovi. Agentura Reuters už ovšem přinesla zprávu, že Demokratická strana už uznala porážku a chystá se do opozice.

Italské volby mohly ovlivnit i výroky předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která na návštěvě Princetonské univerzity v USA prohlásila, že se uvidí, jak se volby a mocenské poměry v Itálii vyvinou, že s jakoukoliv demokratickou vládou bude spolupracovat, ale dodala: „Pokud ale věci půjdou složitým směrem, máme nástroje, jako v případě Polska a Maďarska.“ Vzhledem k postupu Evropské komise vůči Maďarsku a Polsku a zejména postoji europarlamentu se tato slova dají velmi snadno vnímat jako hrozba a šéf Ligy Matteo Salvini za ně dokonce od von der Leyenové požadoval rezignaci na post předsedkyně Evropské komise.

Meloniové už ke skvělým výsledkům pogratuloval polský premiér Mateusz Morawiecki a také ředitel premiérské kanceláře Viktora Orbána, Balázs Orbán.

Už se šíří také zděšení. Bývalý reportér ČT Tomáš Etzler prohlašuje, že se všude šíří „rakovina fašismu“, což spojuje s vítězstvím Meloniové v Itálii.

„To, co se děje v Itálii, by nám asi mělo dělat dost velké vrásky, ne?“ míní autor Politického podcastu Adam Blišťan.

A o obavách mluví i předsedkyně strany LES Džamila Stehlíková. „Měli bychom se obávat zvolení nejpravicovější vlády v poválečné historii Itálie? Očekává se, že více než 60 % křesel v parlamentu získá blok pravicových stran a vůdkyně ultrapravicových Bratrů Itálie Giorgia Meloniová by se pak mohla stát premiérkou,“ říká. Dodává, že Meloniová nikdy nebyla proruská. „Ale v hybridní válce proti demokratickému řádu je na straně Ruska,“ tvrdí Stehlíková.

Obává se také prezidentský kandidát a šéf odborů Josef Středula. „S obavou sleduji výsledky parlamentních voleb v Itálii. Vidím, že kvůli nečinnosti a neschopnosti vlády by mohl podobný scénář nastat i u nás,“ varuje.

Slavit asi nebude ani belgický europoslanec Guy Verhofstadt, který vyzýval, aby Italové volili „lépe“ a rok 2022 nebyl jako rok 1922. Verhofstadt se proslavil v Česku mimo jiné tím, jak zpražil premiéra Fialu po jeho projevu v Evropském parlamentu.

Důvod k radosti má naopak europoslanec Jan Zahradil, protože Bratři Itálie jsou členem jeho frakce ECR. Politik včera prohlásil Giorgiu Meloniovou za jeden z největších politických talentů Evropy a věří, že stane v čele nové italské vlády. Podle průzkumů tato víra nebyla nadarmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…