ANO a ODS v jedné vládě? Na jméno vám to nikdo neřekne, ale...

21.04.2024 12:09

„S vládou ANO a ODS bych neměl problém,“ uvedl pro CNN Prima News nejmenovaný člen hnutí ANO. Dle volebního modelu agentury STEM by v březnu vyhrálo volby hnutí ANO a druhá by byla ODS. I proto se znovu vynořují spekulace o možné spolupráci mezi oběma stranami po volbách 2025. Některým představitelům ANO se spojení právě s občanskými demokraty jeví jako nejlogičtější a ideologicky stabilnější, než je například současná pětikoalice.

ANO a ODS v jedné vládě? Na jméno vám to nikdo neřekne, ale...
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala, Andrej Babiš.

Volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s téměř 33 %. Na druhém místě je ODS se 14,5 %. Třetí se umístili Piráti (10,5 %) a čtvrtá SPD (9,3 %). Více než 5 % pak mělo už jen hnutí STAN s 6,6 % a TOP 09 s 5,2 %. Průzkum byl proveden agenturou STEM pro CNN Prima News.

Otázkou však zůstává, s kým by ANO při případné výhře po volbách 2025 složilo vládu. Jak vyplývá z odpovědí některých vysoce postavených představitelů hnutí ANO, vládnutí s ODS by jim po volbách 2025 nevadilo.

„S vládou ANO a ODS bych neměl problém,“ uvedl pro CNN Prima News nejmenovaný člen ANO, jenž věří, že se vyjednavačům hnutí ANO po volbách podaří domluvit s jednou z pětikoaličních stran. ODS by dle něj byla nejlogičtější volbou.

Někteří členové ANO vnímají, že z ideologického hlediska by šlo o stabilnější spolupráci než v případě současné pětikoalice. „Je to těžká situace,“ konstatoval další. Ani tento nechtěl uvést své jméno.

Domluva mezi ANO a ODS by se však pravděpodobně musela odehrát bez Petra Fialy a stejně tak i bez předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

„ODS bez Fialy je podle mě věc, o které se mluví asi nejčastěji. Radši toto než Piráty a STAN, ti jsou problematičtí. Nevím, nakolik by ale ODS snesla Babiše jako premiéra. Pro většinu stran je to no-go,“ sdělil jiný člen ANO, jenž si taktéž přál zůstat v anonymitě.

Na hypotetické sestavování vlády je však dle slov tohoto člena ANO brzo, preference mohou před volbami klesnout velice rychle. „Myslím, že největšími soupeři budou zase ODS, Piráti a STAN. Možná zase Bartoš a Rakušan, jako tomu bylo před lety. Pokud jim preference porostou, musíme se do nich samozřejmě opřít. O lidovce ani TOP 09 bych se moc nebál, ti jsou v pytli,“ řekl nedávno pro CNN Prima News.

Příštím premiérem by teoreticky mohl být například Karel Havlíček (ANO) nebo jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Současný předseda ODS a premiér Petr Fiala se k případné koalici ODS a ANO vyjádřil už v únoru následovně: „Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal, tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice.“

Jiný člen ANO je však toho názoru, že v případě úspěchu ANO ve volbách by mohla ODS vstoupit do vlády pod záminkou, že tím zabránit spolupráci mezi ANO a SPD.

Vládu s SPD však představitelé ANO zatím odmítají. Stejně tak se proti ANO vymezuje i hnutí SPD, jež v hnutí ANO spatřuje „těžkou konkurenci“ a dle slov Tomia Okamury existují mezi oběma hnutími zásadní rozdíly.

Okamura několik rozdílů zmínil. Mezi nimi např. i ten, že ANO – podobně jako vládní koalice – podporuje zasílání zbraní na Ukrajinu. „My, SPD, jsme ve Sněmovně jediní proti tomu. Stejně tak Andrej Babiš odsouhlasil Green Deal, který nám všem zdražuje potraviny, energie, bydlení. Podporuje to i Fialova vláda. My jsme jediní, kdo od začátku byli proti,“ připomněl Okamura.

Pozitivněji spolupráci s ANO ze členů ODS vidí doposud jen europoslanec Jan Zahradil. Vyjádřil se tak v červenci 2023 na platformě X. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami,“ napsal v létě Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak budeme volit novou koalici., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 21.04.2024 12:44:27
SPD a Komunisty!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…