ANO, ne, ANO, díky bohu a SPD. Máme přehled volebního potenciálu klíčových krajů v zemi. Co Topka a STAN? Sledujte

01.09.2020 9:23

Zájem o krajské volby je podle aktuálních dat agentury Phoenix research historicky nejnižší a stěží by překonal třicet procent volební účasti. To je jeden ze závěrů, které mohly ParlamentníListy.cz spolu s dalšími údaji analyzovat.

ANO, ne, ANO, díky bohu a SPD. Máme přehled volebního potenciálu klíčových krajů v zemi. Co Topka a STAN? Sledujte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hovořilo o účinnosti nebo neúčinnosti různých koronavirových opatření, zvláště pak o peněžních dávkách

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí
Agentura Phoenix poskytla vybraný potenciál Moravskoslezského, Jihomoravského a Ústeckého kraje metropolitní televizi Praha, od níž jej získaly ParlamentníListy.cz. Podle slov agentury jsou velmi slabí komunisté a víceméně na svém je vládnoucí ANO.

Babišovo hnutí podle dat může zvítězit v Moravskoslezském kraji (27,5 % potenciálu) a Ústeckém (30,1 % potenciálu) kraji. Na druhém místě před lidovci a ODS (18 % potenciálu) by skončilo na jihu Moravy.

Rostoucí se zdá být síla jak socdem, tak SPD, pětiprocentní hranici překonává ve všech krajích TOPka, která je ovšem sevřena koaličními partnery jak na jihu Moravy, tak například na Ústecku. Právě zde si ovšem ČSSD pohoršila a pohybuje se těsně nad pěti procenty. Své jisté má nově vznikající tým Lepší sever (12 % potenciálu).

Zmíněné Okamurovo SPD má výraznou voličskou přízeň na Ústecku, kde překonává 12 procent potenciálu, dále na severu Moravy, kde se rovněž pohybuje na dvouciferných hodnotách (12,1 % potenciálu) a Jihomoravský kraj mu shodně jako například ČSSD přiřknul zhruba devítiprocentní potenciál.

Výpraskem na severu Moravy by skončil STAN, který by se do tamního zastupitelstva nedostal. Ve středních Čechách ovšem vítězí, jistotu má i v Jihomoravském kraji (11,2 procenta spolu se SOL).

Pohodový kurz drží Piráti, kteří v MSK kraji získávají 10,2 procenta potenciálu, v Jihomoravském kraji taktéž a na Ústecku jsou o procentní bod výše.

Kromě nízké účasti představuje podle agentury problém i pětina nerozhodnutých voličů. Měření bylo provedeno na přelomu července a srpna 2020 agenturou Phoenix research na vzorku více než 1800 respondentů z celé republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…