ANO nic nepředvedlo. Babišovy úspěchy jsou ve skutečnosti i naše, rozjela se u Moravce komunistka

09.10.2016 14:09

V nedělních Otázkách Václava Moravce se setkali představitelé dvou poražených stran z krajských voleb – ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a expertka komunistů pro oblast zdravotnictví Soňa Marková. Shodli se na tom, že hnutí ANO zatím může hodně slibovat, „i když za ním nejsou výsledky“, rýpla si Marková. Jinak se věnovali především problémům českého zdravotnictví.

ANO nic nepředvedlo. Babišovy úspěchy jsou ve skutečnosti i naše, rozjela se u Moravce komunistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Voliči a voličky v těchto volbách rozhodli, uvěřili tomu, co říkají jiné politické strany a především hnutí ANO. Teď je na nás, abychom se z toho poučili a dokázali naše postoje lépe vysvětlit. Já si myslím, že naše politika na krajích byla úspěšná, že jsme odvedli velký kus práce. Ale myslím si, že to nebylo o odvedené práci jako spíš o tom, že hnutí ANO je stále ještě nové, i když za ním není vidět žádná práce... Já si myslím, že výběr daní a další věci jsou úspěchem celé vlády a potažmo celé Poslanecké sněmovny, protože i my hlasujeme pro prospěšné zákony,“ zdůraznila hned v úvodu Marková.

Většinu debaty však hosté věnovali popisu problémů v Českém zdravotnictví. Komunisté vytrvale usilují o vytvoření páteřní sítě neziskových nemocnic. Vláda to má v koaličním programu už tři roky a zatím se k tomu nedostala. „Zdravotnictví tu nemá být pro podnikání, zdravotnictví tu má být proto, aby poskytovalo potřebnou péči občanům. Stejně tak KSČM žádá, aby docházelo k pravidelné valorizaci platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu.

Faktem je, že vláda počítá se vznikem páteřní sítě neziskových nemocnic, s čímž ovšem nesouhlasí hnutí ANO. Němeček však hodlá protlačit zákon vládou třeba i na sílu, přičemž věří, že KDU-ČSL nakonec zvedne ruku. Marková ministrovu snahu ocenila, ale znovu zdůraznila, že vláda v této záležitosti postupuje strašlivě pomalu. XXXXX

Počet lékařů v České republice narůstá, ale způsobila zde značné problémy směrnice Evropské unie o přesčasové práci lékařů. V Česku byla praxe přesčasů jiná. „Díky tomu nám dnes chybí asi tisíc lékařů,“ posteskl si Němeček nad problémem, který se zrodil na úrovni EU. U sester je to bohužel ještě horší.

„Velký problém máme ve stárnutí lékařů, to je přímo časovaná bomba. V tuto chvíli nám sice lékaři přibývají, ale pokud se nic nezmění, tak někdy v roce 2018 nám začnou lékaři opravdu ubývat,“ varoval Němeček. Ti nejstarší doktoři zkrátka odejdou do důchodu, ale nemá je kdo nahradit. Němeček ocenil práci své kolegyně z vlády, ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), která apeluje na lékařské fakulty, aby navýšily kapacity studentů. Pokud s tím něco uděláme alespoň dnes, tak se nějaké výsledky dostaví za deset let, až lékařské fakulty absolvují navýšené počty lékařů.

Marková okamžitě připomněla, že to není jen o lékařích, ale i o sestrách. „Zdravotní sestra je společensky třetím nejprestižnějším povoláním a platové ohodnocení tomu vůbec neodpovídá, platy sester jsou tragické. To je velký dluh našeho polistopadového systému. Ale není to jen o platech. Sestry si stěžují také na příliš mnoho administrativy. Je třeba jim tak padesát procent odebrat,“ apelovala na Němečka komunistka.

Člen vlády obratem ujišťoval, že dělá, co může. Bohužel všechno zpomalují hádky s některými organizacemi sester, které byly nespokojeny i po dlouhém vyjednávání. Podle Němečka budou asi tyto sestry nespokojené vždy. Šéf resortu zdravotnictví nastavil systém vzdělávání tak, abychom do systému dostali více sester.

Marková ministrovi obratem připomněla, že platy sester se i v rámci malé České republiky mohou velmi lišit. „Problém je ten, že mi dnes máme tří- až pětitisícové rozdíly mezi sestrami, které pracují ve státní nemocnici, oproti těm, které pracují pro kraj,“ varovala členka KSČM. Komunisté prý vědí, jak to vyřešit. Zavést jednu jedinou státní pojišťovnu a mít kontrolu nad tím, jaké peníze a kam přesně ve zdravotnictví proudí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…