ANO stínovou vládu sestavovat nebude

06.05.2014 16:15

ANO nesestaví stínovou vládu pro ministerstva, která ovládají koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Novinářům to dnes po jednání klubu řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Reagoval tak na informace médií o tom, že sociální demokracie sestavila tým takzvaných odborných mluvčích pro ministerstva, která patří hnutí ANO a KDU-ČSL. Se stínovou vládou nepočítají ani lidovci. Podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka odborní mluvčí nemají být stínovou vládou a nemají být kritiky koaličních ministrů.

ANO stínovou vládu sestavovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Faltýnek uvedl, že poslanci se informaci dozvěděli dnes ráno z médií. „Určitě nebudeme ustavovat stínovou vládu na kontrolu ministrů koaličních stran," řekl. Podle něj na klubu zazněl mimo jiné názor, že sociální demokracie zřejmě po 100 dnech vlády nezjistila, že vládne s koaličními partnery. „Spíše by se odborníci v jednotlivých stranách měli věnovat podpoře a práci konkrétních ministrů," poznamenal Faltýnek.

ANO má podle něj odborné komise, které se zabývaly například tím, kde na ministerstvech ušetřit. Na dotaz, zda bude chtít ANO se sociální demokracií o stínové vládě mluvit, Faltýnek řekl, že to nevidí jako zásadní téma, kterým by se koalice měla zabývat. Ustavit stínovou vládu neplánují ani lidovci. „Jelikož jsem autokrat, tak se zřejmě jmenuji stínovým premiérem a tím to u nás asi skončí," řekl novinářům v nadsázce předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Odborní mluvčí prý nejsou stínovou vládou

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Sklenák doufá, že se ze strany ANO jedná o nepochopení. Odborní mluvčí, které ČSSD ustanovila, mají podle něj sloužit k tomu, aby se usnadnila komunikace mezi ministry a koaličními partnery, a ne ke kritice ministrů. Odmítl, že by se jednalo o stínovou vládu.

ČSSD chce podle informací, které dnes přinesly Hospodářské noviny, sestavením odborných mluvčích ukázat, že má odborníky i na resorty, kde nemá zastoupení. Neoficiálně ale má být úkolem „stínových ministrů" vymezovat se vůči koaličním partnerům, všímat si případných pochybení ministrů z jiných stran a tematizovat je, napsal list. K Ministerstvu spravedlnosti by se za ČSSD měl vyjadřovat Jan Chvojka, k obraně šéf sněmovny Jan Hamáček, k dopravě Jan Birke, k životnímu prostředí Robin Böhnisch a k zemědělství Jan Hajda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…