Abdikace Miloše Zemana! přistálo nám ráno v redakci. O co jde?

01.12.2014 9:08

Nespokojení občané plánují další protestní pochod proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Na Hrad mu chtějí donést petici, ve které se více než 100 000 petentů vyslovuje pro jeho okamžitou abdikaci. Akci podporují například Michael Kocáb, Martin Brusík a Jan Urban.

Abdikace Miloše Zemana! přistálo nám ráno v redakci. O co jde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman dostal od davu na Národní třídě červenou kartu

Do redakce ParlamentníchListů.cz v pondělí ráno dorazil e-mail nazvaný „Abdikace prezidenta Miloše Zemana a protestní pochod 1. 12. 2014“.

Pochod, který se  v 18.00 vydá z Václavského náměstí na Pražský hrad, organizuje autor petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana Jan Němec a Petr Suda, který stojí za akcí „Listopad ještě neskončil“. Podporu mu ale vyjadřují i další organizátoři protestních akcí namířených proti české hlavě státu jako Martin Přikryl, Jakub Pitron či Michael Kocáb s Martinem Bursíkem.

V rámci akce by mělo být předneseno společné prohlášení, ve kterém zazní požadavek na okamžité odstoupení Miloše Zemana z postu prezidenta České republiky a výzva Senátu ČR, aby se začal zodpovědně zabývat prezidentovými kroky proti demokratickému zřízení a svrchovanosti v kontextu Ústavy.

Organizátoři protestního pochodu chtějí zároveň předat prezidentovi manifestační petici za jeho odstoupení, kterou do dnešního dne podepsalo více než 100 000 lidí. Bude mít údajně více než 2 200 stran formátu A4. Nutno podotknout, že prezident jí osobně nepřevezme, jelikož dnes v Brně zahajuje třídenní návštěvu jižní Moravy.

Petentům vadí, že prezident nehájí zájmy České republiky a dělá jí špatné jméno doma i v zahraničí, jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování či že je špatným příkladem pro občany ČR. 

Na sociální síti Facebook se k akci zatím přihlásilo patnáct set lidí a dalších zhruba pět set lidí zvažuje, že se k pochodu rovněž připojí.

Plné znění prohlášení, které organizátoři hodlají přečíst na Václavském náměstí:

Vážení spoluobčané,

Miloš Zeman v minulém roce prohlásil, že chce být prezident sjednotitel. Je třeba přiznat, že tento úkol se mu částečně povedl. Podařilo se mu sjednotit nás, tedy občany, kteří nesouhlasí s kroky prezidenta České republiky a neztotožňují se s jeho názory. 

Sešli jsme se dnes zde na Václavském náměstí, abychom odnesli Miloši Zemanovi petici za odstoupení z úřadu prezidenta republiky. Tuto petici k dnešnímu dni podepsalo přes 100 000 lidí.

Tato akce je výjimečná – v krátké době se dohodli organizátoři nejrůznějších pochodů, demonstrací a happeningů pro odstoupení Zemana na společné a jednotné cestě, která rozhodně neskončí dnešním pochodem.

Nyní bychom vám rádi přečetli společné vyjádření všech organizátorů:

Jsme přesvědčeni, že Miloš Zeman nevykonává svou funkci v zájmu všeho lidu, jak mu ukládá slib prezidenta republiky, který zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Jsme přesvědčeni, že zahraničněpolitické kroky pana Miloše Zemana z posledního období jsou v rozporu s Programovým prohlášením vlády České republiky ze dne 12. února 2014 a v přímém rozporu se zahraniční politikou Evropské unie, jejíž jsme součástí.

Jsme přesvědčeni, že není přípustné určovat jiným státům, aby se zřekly své suverenity, jak se domnívá Miloš Zeman v případě Ukrajiny. A že současná Čína není tím státem, od kterého by se měl prezident České republiky učit, jak stabilizovat společnost.

Jsme přesvědčeni, že v této vyhrocené době Miloš Zeman jakožto vrchní velitel ozbrojených sil v České republice nesmí svými vystoupeními a činy podrážet jednotu, ať už ve vztahu k EU nebo NATO. Zároveň nemáme jako občané této země vzhledem k jeho dosavadním krokům jistotu, že se v případě možného mezinárodního konfliktu funkce vrchního velitele ozbrojených sil zhostí zodpovědně.

Na základě výše uvedených bodů proto žádáme:

•   Abdikaci Miloše Zemana na post prezidenta České republiky.

•   Senát České republiky, aby se zodpovědně začal zabývat prezidentovými kroky proti demokratickému zřízení a svrchovanosti v kontextu Ústavy.

K tomuto prohlášení se připojují organizátoři těchto protestů proti Miloši Zemanovi:

Červená karta proti Zemanovi – Martin Přikryl

Červená karta do oken – Jakub Pitron

Červená karta pro Zemana a Putina – Nikol Klevcovová

Distancujemese.cz – Michael Kocáb, Martin Brusík a Jan Urban

Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana – Jan Němec

Miloši, my tu ještě jsme – Jakub Šrámek

Miloši Zemanovi sebereflexi jeho jednání s natočením zdravice – Tomáš Bořil, Tadeáš Kalvoda

Listopad ještě neskončil – Petr Suda

Prezidente, odejděte! – Michal Majzner

Nyní se vydáme společně na hrad, kam symbolicky přineseme 100 000 podpisů. Prosím, zdržte se vulgarit, nedůstojných projevů a agrese.

Mockrát děkujeme za Vaši podporu a účast.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…