Aby toto o Lipavském nezapadlo... Zeman nebude vůbec rád. Přišlo z Babišova týmu

02.03.2022 17:04 | Ze sítí

Poslanec za hnutí ANO Jaroslav Bžoch upozornil na svém twitterovém účtu na setkání ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) se svým palestinským protějškem.

Aby toto o Lipavském nezapadlo... Zeman nebude vůbec rád. Přišlo z Babišova týmu
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Aby to nezapadlo. Jan Lipavský se včera sešel s palestinským ministrem zahraničí. Podle svých slov spolu probrali perspektivy dalšího rozvoje našich vztahů. Zajímavé je to i proto, že palestinská samospráva podporuje Rusko ve válce s Ukrajinou,“ napsal Bžoch.

Aby to nezapadlo. @JanLipavsky se včera sešel s palestinským ministrem zahraničí. Podle svých slov spolu probrali perspektivy dalšího rozvoje našich vztahů. Zajímavé je to i proto, že palestinská samospráva podporuje Rusko ve válce s Ukrajinou.

— Jaroslav Bžoch (@JaroslavBzoch) March 2, 2022

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

V otázce Izraele se Lipavský například rozcházel s prezidentem Milošem Zeman, jenž ho původně pro rozporuplné názory na zahraniční politiku odmítal dokonce jmenovat ministrem.

Faktem je, že Lipavský v době prezidentova rozhodování o jeho vládním angažmá začal svůj postoj obracet. Můžeme připomenout, jak se necelé dva týdny před jmenováním Fialovy vlády Lipavský vydal na návštěvu izraelské ambasády. Plusové body u prezidenta jistě nasbíral i návštěvou izraelské ambasády při příležitosti oslavy chanuky, které se účastnila také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lipavský se tam setkal s izraelskou diplomatkou Annou Azari, která od srpna působí jako velvyslankyně Státu Izrael v České republice. I když přesně nevíme, co bylo předmětem jejich rozhovorů a zda se společně dotkli i česko-izraelských vztahů ve smyslu přesunu ambasády, diplomatka si na Twitteru setkání s politiky posléze velmi pochvalovala a zmínila i budoucí spolupráci.

„Byla to pro mě velká čest a potěšení vás přivítat u sebe doma. Věřím, že společně nejen dále rozvineme existující skvělé vztahy, ale vytvoříme mnoho příležitostí také ke spolupráci v dalších směrech. Těším se na ni,“ vzkázala pak Lipavskému a Pekarové Adamové později přes sociální síť.

Prezidentovi vadil především Lipavského odmítavý postoj ke stěhování české ambasády v Izraeli.

„Zřízení velvyslanectví v Jeruzalémě jako takového by bylo v rozporu s mezinárodním právem i společným postojem EU,“ vyjádřil se dříve Lipavský. Právě tento mezinárodněpolitický krok však dlouhodobě Miloš Zeman prosazuje, dokonce jej považuje za jednu z vlajkových lodí diplomacie Hradu.

Českou republiku pojí s Izraelem dlouhodobé, nadstandardní vztahy vážené hodnotou přátelství. Jejich původ můžeme hledat v historických vazbách za první republiky, v podobném hodnotovém nastavení a ve společných zájmech. Slovy bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua: „Izrael nemá na východní polokouli většího přítele, než je Česká republika,“ která s Izraelem udržuje dobré vztahy dlouhodobě.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…