Advokát Sokol: Tvrdím, že vazba je opravdu nepřiměřeně tvrdá

05.06.2012 19:27

Advokát Tomáš Sokol, který nakonec nezastupuje vazebně stíhaného Davida Ratha, ale dva jiné obviněné, se k úternímu vydání Ratha k trestnímu stíhání vyjádřil v Impulsech Václava Moravce. Sokol připouští, že je vazba v Česku opravdu někdy až nepřiměřeně tvrdá a neodůvodnitelně dlouhá.

Advokát Sokol: Tvrdím, že vazba je opravdu nepřiměřeně tvrdá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

Advokát a bývalý ministr vnitra Tomáš Sokol v úterních Impulsech Václava Moravce přiznal, že kauza Rath vypadá opravdu dramaticky. Oproti jiným případům, které za život vedl, není aktuální Rathův spis „zprasený“. Byť viděl pouze sto stránek.

Advokát Sokol dále uvedl, že ačkoliv zatím trestní oznámení podané soukromým detektivem a expolicistou Liborem Gregorem neviděl, připouští, že je neobvyklé. „Připusťme, že je to kuriózní,“ řekl v Impulsech. K vlastní obhajobě Ratha a možné spolupráci Kotta a Pancové s policií se nechtěl vyjádřit. „Spekulovat o dvou mých klientech by bylo za hranici toho, co smím,“ dodal.

Dopad Rathova projevu? Nula

Celkově se Sokol domnívá, že dopad úterního projevu bude pro konečný výsledek a konečné rozhodnutí soudu nulové. Než totiž řízení vypukne, uplyne dost času. „Po té době si nikdo na tohle intermezzo nevzpomene,“ míní Sokol a dodává, že to není nic, co by se mělo u soudu probírat.

Dále se Sokol zmiňoval o Rathem kritizované vazbě. „Je o mně známo, že jsem kritikem vazby jako takové,“ zmínil advokát. Je podle něj někdy až nepřiměřeně tvrdá a neodůvodnitelně dlouhá. V případu Ratha je to jakési rozhraní mezi tím, co je třeba zajistit a tím, co je nezbytností.

Důvody k vazbě jsou trojí. Jednak aby obviněný neprchl, aby nemařil vyšetřování, tedy neovlivňoval svědky, a taky aby nemohl pokračovat v trestné činnosti. A právě ovlivňování svědků je podle Sokola jediná věc, o které by se dalo uvažovat, ostatní odmítá. „Ať už jsou, nebo nejsou vinni, zopakovat to v žádném případě nebudou moci,“ vyjádřil se Sokol k vazbě obviněných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…