Agent Studnice: Zdroj tajných informací znal v ABL jen Bárta

02.11.2013 10:00

V době, kdy soukromou bezpečnostní agenturu ABL řídil Vít Bárta, nosil do firmy cédéčka, která by se snad dala vyvážit jen zlatem. Byly na nich velmi cenné informace z BIS, ale jen šéf věděl, od koho přesně jsou. Ostatní pracovníci znali tento zdroj jen pod označením „Studnice“. Informuje o tom sobotní MF Dnes.

Agent Studnice: Zdroj tajných informací znal v ABL jen Bárta
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Vít Bárta volí

„Byl to zřejmě nejlepší a zároveň nejtajnější informátor, jakého tato soukromá agentura kdy měla. Detektivové ho však znali jen pod přezdívkou - mluvilo se o něm jako o `Studnici`. Údajně jediný, kdo znal jeho pravou identitu, byl jen tehdejší šéf ABL Vít Bárta,“ píše deník.

Současný šéf Věcí veřejných byl zadržen policií právě kvůli odposlechům telefonických hovorů lobbisty Romana Janouška a někdejšího pražského primátora Pavla Béma. Ty mu měl předat Jan Petržílek, vysoce postavený policista protikorupční policie, který ke strážcům zákona přešel právě z BIS. Odposlechy byly pořízeny v roce 2007, do ABL se dostaly v roce 2009 a v roce 2012 je uveřejnil právě výše zmíněný deník. Již tehdy prý existovalo podezření, že patřičné informace vynesl právě Petržílek. Ten to však vehementně popíral.

„Ke své práci se nemohu vyjadřovat. Ale absolutně popírám, že bych s únikem odposlechů Janouška měl něco společného,“ prohlašoval v době zveřejnění odposlechů "Kolibříka“ a "Mazánka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…