Ajajaj, Nerudová šlápla do... I kavárna jí to vytmavila

07.12.2022 18:30 | Ze sítí

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová po spekulacích, že by mohl končící prezident Miloš Zeman předčasně jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, uvedla, že by případný jmenovací akt prohlásila za neexistující. Tím si Nerudová vysloužila posměch a kritiku jak z řad právnické obce, tak i svých vlastních stoupenců.

Ajajaj, Nerudová šlápla do... I kavárna jí to vytmavila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová

Přes den se v českých médiích objevila informace, že by Zeman mohl ještě před koncem svého funkčního období v březnu jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, ačkoliv dosavadnímu předsedovi Pavlu Rychetskému končí desetiletý mandát až v srpnu. Jedna z favoritek nadcházející prezidentské volby, Danuše Nerudová, přišla s případným řešením.

„Pokud by Miloš Zeman opravdu jmenoval nového předsedu Ústavního soudu před koncem svého funkčního období, tak bych v případě svého zvolení prohlásila tento jmenovací akt za neexistující a řádně jmenovala nového předsedu ÚS. Demokracie není ničí hračka,“ uvedla Nerudová.

Její šalamounské řešení by ale podle mnohých nebylo tak úplně v souladu se zákonem. „Dlouhé zimní večery jsou tradiční čas pro hrátky s ústavním právem. Loni a předloni jsme hráli hru ‚nouzáky‘, letos jsou trendem pravomoci prezidenta. Dle § 2 zákona o ÚS prezident jmenuje předsedu ÚS. V čem by měl být takový jmenovací akt ‚neexistující‘?“ ptá se právník Ondřej Dostál.

„Vážená paní profesorko, Miloš Zeman je prezidentem až do konce svého volebního období. Toto zpochybňování už měli v Polsku a nic dobrého to nepřineslo. Pokud by Zeman opravdu porušil ústavu, pak by se jistě zbytek soudu postavil proti němu,“ zkritizoval „řešení“, které navrhla Nerudová, další z uživatelů.

Václav Ágh, poradce šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, Nerudovou také zpražil. „Pokud chceš být protipól Zemana, což jsem pochopil, že chceme volit, tak to neznamená dělat to stejně jako on, akorát v rámci nějakého většího dobra. Mimochodem. Tohle by Zuzana Čaputová nikdy nevypustila. Je právnička a má skvělý tým,“ vzkázal Nerudové. „Kdo jí tohle poradil, je idiot,“ dodal jadrně.

Ani pedagog Tomáš Šalamon není z nápadu Nerudové dvakrát nadšený. „Já teda nevím, právník nejsem, natož ústavní, ale něco mi říká, že tohle tak úplně jednoduše nejde a rovnou by to před tím ÚS skončilo. Zároveň podle ‚prohlásila jmenovací akt za neexistující‘ dává tušit, že to nebude z její hlavy. Havel & partners? Zřejmě bude ještě sranda,“ uvedl.

„Paní Nerudová, ten opilý lempl by sice nikoho jmenovat neměl, ale bezpochyby by bylo lepší, abyste se obrátila nejprve na soud, který by ten akt prohlásil za neexistující. Vy nemůžete prohlašovat vůbec nic a tento tveet je stupidní. Smažte ho. Děkuji,“ přidal se kavárník Lukáš Valenta s tím, že by prezidentská kandidátka udělala lépe, kdyby příspěvek smazala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…