Ajajaj. Protikorupčník Láska má prý také problémy s vilou. Babišovy noviny posílají zeleným na sjezd třaskavé odhalení

24.01.2015 7:28

Strana zelených byla jen kousek od realitní kauzy, která ji mohla znevěrohodnit podobně, jako se to stalo kancléři Vratislavu Mynářovi, jenž podezřele levně koupil vilu v pražských Strašnicích. Na případ v den konání sjezdu zelených, kde budou volit nového předsedu, upozornily Babišovy Lidové noviny. Aktéry transakce měli původně být senátor Václav Láska a kandidát na šéfa strany starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Z prodeje nakonec sešlo.

Ajajaj. Protikorupčník Láska má prý také problémy s vilou. Babišovy noviny posílají zeleným na sjezd třaskavé odhalení
Foto: archiv SZ
Popisek: Petr Štěpánek, kandidát Strany zelených

V této původně chystané privatizaci měl zelený starosta Petr Štěpánek prodávat za Prahu 4 atraktivní bytový dům v pražském Podolí a zelený senátor Václav Láska měl za soukromou firmu coby jednatel uzavírat smlouvu. Z transakce nakonec sešlo s tím, že by to nevypadalo dobře. Jednak prý kvůli možnému střetu zájmů a podle LN si někteří realitní makléři myslí, že cena nemovitosti je na uvedený objekt nízká.

Vedení čtvrté městské části hodlalo prodat atraktivní bytový dům v pražském Podolí za 8,3 milionu korun firmě Tavre boro. Společnost patří podle zjištění LN dvěma seniorkám - Blance Koutské (90 procent) a Ljubě Fuchsové (deset procent), které ve vile bydlí. Jednatelem firmy je však právě senátor a protikorupční aktivista Láska. Tento týden mělo o záměru prodeje domu jednat zastupitelstvo. Radní ale návrh stáhli. Obávali se údajně, že vyjednavači, oba z řad zelených, jsou ve střetu zájmů.

"Nevypadalo by to dobře, ačkoli návrh vznikl za předchozího vedení městské části starosty Pavla Caldra (dříve ODS, dnes Hnutí pro Prahu). Starosta Štěpánek tedy tuto záležitost zdědil. Já jsem pouze poskytoval právní rady. Musím se s klientkami sejít a domluvit, jak dál. Je možné, že jejich zastupováním pověříme někoho jiného,“ uvedl k tomu senátor Láska.

Existují pochybnosti o ceně nemovitosti

"Na základě dostupných informací z právního hlediska v uvedeném případě střet zájmů nespatřuji. Podle zákona může senátor provozovat i jinou samostatnou výdělečnou činnost a být členem statutárního orgánu právnické osoby. Jde tedy spíše o otázku morálního kreditu veřejného funkcionáře,“ posoudil pro LN případ právník Milan Fric.

Objevují se ale pochyby, zda požadovaná cena za podolský bytový dům je adekvátní. "Na první pohled se nemovitost tváří, že její cena by měla být vyšší,“ řekl Babišovu deníku realitní makléř a majitel společnosti Re/Max Horizont Petr Mazel. Dodal však, že pro přesnější odhad by bylo zapotřebí znát oceňovací metody posudku a uskutečnit prohlídku objektu.

Nutno podotknout, že LN si neprovedené transakce všímají v den konání sjezdu Strany zelených, která si bude volit nového šéfa. Předpokládá se, že delegáti se budou rozhodovat mezi současnou první místopředsedkyní a dočasnou šéfkou strany Janou Drápalovou a lídrem pražské organizace a starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…