Akce na podporu uprchlíků: V Praze postavili papírovou zeď a četli "protiimigrační" ústavu

25.06.2015 20:44

Kolem stovky lidí se dnes sešlo na pražském Václavském náměstí při happeningu, kde odmítli vlnu xenofobie, která se podle nich šíří Českem. Aktivisté chtěli reagovat humornou formou na současnou situaci především kolem uprchlických kvót, a proto v centru Prahy postavili zeď z papírových krabic, která symbolizovala ochranu před uprchlíky. Chtěli tím ukázat, jak by to v zemi vypadalo.

Akce na podporu uprchlíků: V Praze postavili papírovou zeď a četli "protiimigrační" ústavu
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

"Různí politici se začali vyjadřovat až příliš protiuprchlicky a proti kvótám, že mi přišlo, že mají pocit, že to ta společnost vlastně chce. Přišlo mi, že je dobré vytvořit tlak také z druhé strany," řekla jedna z organizátorek Mariana Otterová.

Kromě pomyslné zdi chránící zemi před uprchlíky aktivisté představili ústavu složenou například z výroků některých politiků, kteří se vyslovili proti uprchlickým kvótám EU nebo islámu. "Jsme ve válce a valí se na nás uprchlická vlna plná po zuby ozbrojených teroristů. Doba je vážná a žádá si velké činy," stálo v preambuli satirické ústavy. Část lidí v rukou držela transparenty například s nápisy "Chci kamarády ze Sýrie", "Stop rasismu" nebo "Solidarita". Akce se obešla bez konfliktů.

Na Václavském náměstí dnes začala také akce nadace Člověk v tísni v rámci kampaně Proti ztrátě paměti. Jejím tématem je připomenutí památky obětí srpnové okupace z roku 1968. V centru metropole například vzniklo pietní místo a stojí velkoplošná obrazovka, na které jsou promítány dokumenty a dobové záběry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…