Akreditační komise by se měla obměnit o 13 členů

30.06.2012 10:27

V Akreditační komisi by se mělo letos vyměnit 13 členů z celkem 21, většině z nich končí v srpnu funkční období. Akademici navrhli ministru školství Petru Fialovi osobnosti, které by v komisi mohly nově zasednout, čtyřem dosavadním členům navrhli druhé funkční období. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Seznam kandidátů projedná příští týden vláda.

Akreditační komise by se měla obměnit o 13 členů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vladimíra Dvořáková v Karolinu

Akreditační komise je nezávislý orgán, jehož úkolem je pečovat o kvalitu vysokoškolského vzdělávání a posuzovat vzdělávací a vědeckou činnost vysokých škol.

Personální změny ve složení komise mohou nastat, pokud někomu ze členů skončí funkční období, je jmenován děkanem nebo rektorem, případně odejde na vlastní žádost. "Z těchto důvodů končí k 31. srpnu 2012 první funkční období sedmi členům Akreditační komise, včetně místopředsedy, a druhé funkční období čtyřem členům. Další dva členové na svou funkci rezignovali. Celkem se tedy změny ve složení Akreditační komise týkají 13 členů, včetně místopředsedy," stojí v materiálu.

Místopředsedou komise by měl být podle návrhu opět jmenován Jan Roda. Do druhého funkčního období by měli vstoupit také další tři stávající členové, nových členů bylo navrženo sedm. Zatím se nestalo, že by vláda návrh na nové členy AK neschválila.

V komisi by tak měli skončit Jan Uhlíř, Jan Štěpán, Antonín Stratil, Jiří Sobota, Milan Bakeš, Peter Schmidt a Jaromír Příhoda. Na členství rezignoval Evžen Kočenda a Zdeněk Strakoš.

Akreditační komise má 21 členů, kteří mají šestiletý mandát. Jmenováni mohou být nanejvýš na dvě funkční období. Činnost komisařů je placená pouze symbolicky, obvykle zasedají pětkrát do roka. Kandidáty na členy komise navrhuje Česká konference rektorů, Rada vysokých škol, Akademie věd a vládní rada pro výzkum a vývoj. Předsedkyní komise je politoložka Vladimíra Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…