Akreditační komise podala podnět k žalobě kvůli právům v Plzni

19.03.2012 16:40

Akreditační komise dnes podala nejvyššímu státnímu zástupci podnět k žalobě ve veřejném zájmu. Komise se tak chce bránit proti prodloužení akreditace plzeňským právům. ČTK to řekl tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že dnes zároveň podali ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) podnět, aby přezkoumal své rozhodnutí ohledně prodloužení akreditace. Dobeš prodloužil magisterskému programu právo akreditaci do roku 2016. Komise už na něj kvůli tomu podala trestní oznámení.

Akreditační komise podala podnět k žalobě kvůli právům v Plzni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

"My si od toho především slibujeme, že se ukáže, nebo by potom mělo být rozhodnutí soudu, zda ministerstvo mohlo postupovat tím způsobem, jak postupovalo. My se domníváme, že došlo k jednoznačnému porušení zákona, a tady nejde ani tak o jeden případ, ale o to, jestli prostě tady funguje právní stát," komentovala v České televizi podání žaloby šéfka komise Vladimíra Dvořáková.

Dobešův postup je podle komise nezákonný

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová už dříve ČTK řekla, že úřad bude mít na vyřízení podnětu dva měsíce, lhůtu lze ale překročit. Nejvyšší státní zástupce má podle soudního řádu správního možnost podat správní žalobu proti rozhodnutí správních orgánů, je-li to ve veřejném zájmu.

Podle stanoviska komise měla škola kvůli nízké kvalitě studia skončit už letos v červenci. Dobeš ale škole prodloužil akreditaci o čtyři roky, prý kvůli 1800 plzeňským studentům, kteří by jinak museli dostudovat jinde.

Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Proto zároveň ve středu podali na Dobeše trestní oznámení. Stejně tak učinil i exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student školy Martin Marek, který před několika lety upozornil na skandál s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi. Dobešovo rozhodnutí kritizovali také zástupci ODS, TOP 09, ČSSD a akademici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…