Aktivista Janda sleduje dění v Sýrii a burcuje k posilování armády

06.04.2017 16:27

Nedostatek vůle ve vedení členských států EU (včetně nás) projektovat vliv a sílu v našem sousedství vede k tomu, že jen tiše sledujeme vyvražďování Sýrie na ose Assad – Putin a tvorbu klientského režimu Moskvy na části území Libye, přes které nás Kreml bude chtít zkoušet vydírat migrací, píše na svém facebookovém profilu Jakub Janda ze spolku Evropské hodnoty.

Aktivista Janda sleduje dění v Sýrii a burcuje k posilování armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Janda píše, že jako nejbohatší region světa vydáváme jen prázdné deklarace. „Naše vojenské síly nevzbuzují takový respekt, protože soupeř ví, že je jako Evropa prostě nenasadíme, a pokud ano, tak je nemáme ve stavu, kdy bychom sami dokázali vést pořádnou delší operaci. Takhle špatně na tom dnes jsme. Vlastní volbou, můžeme si za to sami,“ píše Janda.

Kromě morálních důsledků to podle Jandy prakticky znamená, že si diktátoři a masoví vrazi v našem okolí budou dělat, co si budou přát. „Assad ví, že mu od Evropanů dnes vůbec nic nehrozí, stejně tak Putin.

„Pokud nezačneme naši evropskou bezpečnost brát vážně, budou nejenom umírat desetitisíce lidí v našem sousedství jako nyní, ale začneme postupně přicházet o to, čeho si vážíme – svobody, bezpečí a kvality života,“ tvrdí Janda.

Dívat se zase na Američany a čekat, co budou dělat – od Jugoslávie po jakoukoliv katastrofu v našem sousedství – je podle Jandy absolutně nezodpovědné.

„Musíme převzít zodpovědnost a přestat se v Evropě chovat jako rozmachané děti. To neznamená opustit liberální demokracii, ale začít ji chtít bránit i akcí, nejen slovy,“ vyzývá.

„Můžeme začít třeba tím, že český obranný rozpočet během několika málo let navýšíme na 2 % HDP, jak správně požadují naši nejbližší spojenci. Jiné menší státy to zvládly, tak není důvod, aby to nešlo. Stačí chtít a pak dobře plánovat,“ navrhuje Janda s tím, že je načase, abychom i v Česku přestali fňukat, co všechno nejde, a začali se chovat zodpovědně – prakticky i morálně.

Celé znění příspěvku Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu:

Nedostatek vůle ve vedení členských států EU (včetně nás) projektovat vliv a sílu v našem sousedství vede k tomu, že jen tiše sledujeme vyvražďování Sýrie na ose Assad-Putin a tvorbu klientského režimu Moskvy na části území Libye, přes které nás Kreml bude chtít zkoušet vydírat migrací.

Jako nejbohatší region světa vydáváme jen prázdné deklarace. Naše vojenské síly nevzbuzují takový respekt, protože soupeř ví, že je jako Evropa prostě nenasadíme a pokud ano, tak je nemáme ve stavu, kdy bychom sami dokázali vést pořádnou delší operaci. Takhle špatně na tom dnes jsme. Vlastní volbou, můžeme si za to sami.

Kromě morálních důsledků to prakticky znamená, že si diktátoři a masoví vrazi v našem okolí budou dělat, co si budou přát. Assad ví, že mu od Evropanů dnes vůbec nic nehrozí, stejně tak Putin.

Pokud nezačneme naší evropskou bezpečnost brát vážně, budou nejenom umírat desetitisíce lidí v našem sousedství jako nyní, ale začneme postupně přicházet o to, čeho si vážíme - svobody, bezpečí a kvality života.

Dívat se zase na Američany a čekat co budou dělat - od Jugoslávie po jakoukoliv katastrofu v našem sousedství - je absolutně nezodpovědné.

Musíme převzít zodpovědnost a přestat se v Evropě chovat jako rozmachané děti. To neznamená opustit liberální demokracii, ale začít jí chtít bránit i akcí, nejen slovy.

Můžeme začít třeba tím, že český obranný rozpočet během několika málo let navýšíme na 2 % HDP, jak správně požadují naši nejbližší spojenci. Jiné menší státy to zvládly, tak není důvod, aby to nešlo. Stačí chtít a pak dobře plánovat.

Už je na čase, abychom i v Čeksu přestali fňukat co všechno najde a začali se chovat zodpovědně - prakticky i morálně.

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…