Albrightová: Lidé často nerozumí tomu, jak báječný byl Václav Havel

27.10.2012 18:45

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová dlí v posledních dnech v Praze, aby zde představila svou nejnovější knihu. Při té příležitosti poskytla rozhovor pro Denik.cz, ve kterém mluvila o největších Češích, i o vlastní politické kariéře.

Albrightová: Lidé často nerozumí tomu, jak báječný byl Václav Havel
Foto: youtube.com
Popisek: Madeleine Albrightová na autogramiádě ke knize „Pražská zima"

 „Pro mě byl největší úspěch to, co jsme udělali v Kosovu. Někteří Srbové tam vraždili lidi nebo je zavírali do koncentračních táborů,“ vzpomíná. „A my jsme se jako mezinárodní lídr rozhodli, že se s tím něco musí udělat. Miloševič pak skončil před soudem v Haagu a Kosovo je nyní nezávislá země,“ pochvaluje si.

Svou největší chybu naopak vidí ve zdrženlivosti při jiné humanitární krizi. „Mrzí mě, že jsme v době, kdy jsem byla americkou velvyslankyní v OSN, včas nezasáhli ve Rwandě,“ říká.

Opice pro Putina

V době, kdy byla šéfkou diplomacie prezidenta Clintona, přišla do styku i s nastupujícím ruským prezidentem Vladimírem Putinem. „Nikdy se mi nelíbilo, jak Vladimir Putin postupoval v Čečensku,“ říká. Když s prezidentem Clintonem letěli do Moskvy, vzala si brož se třemi opicemi, které naznačovaly „nevidím zlo, neslyším zlo, nemluvím zlo“. Vladimír Putin se ji prý zeptal, proč si vzala brož s opicemi, načež mu Albrigtová vysvětlila: „To proto, že to, co děláte v Čečensku, je zlo.“

„Putin se na mě příšerně rozzlobil a i Clinton se na mě podíval hrozným pohledem, jestli jsem se zbláznila, že kvůli hloupým opicím zkazím celý summit. Ale víte co? Já bych si ty opice vzala zase. Protože se mi pořád nelíbí, co Putin v Rusku dělá,“ říká i dnes odhodlaně.  

Havel byl báječný, važte si ho

„Trošku mi dělá starost, že lidi často nerozumí tomu, jak báječný Václav Havel byl,“ svěřuje se, když dojde na českou politiku. „Já myslím, že Václav Havel byl opravdu vzácný člověk a báječný prezident. Dobře chápal, co bylo Československo zač a čím by mohla být Česká republika,“ říká. Václav Havel a Tomáš Garrique Masaryk byli podle ní dvě české osobnosti mezinárodního formátu. „Měli byste si jich vážit. To se nestává tak často, že tak malá země má za jedno století tak důležité osobnosti, které jsou vážené v celém světě,“ upozorňuje.

„Česká republika by měla být uprostřed dění, a ne najednou říkat, že Unie není dobrá věc. Myslím si totiž, že myšlenka Evropské unie je moc dobrá,“ říká k evropské integraci.

Nejvíc ji však na Češích vadí, jak jsou pesimističtí. „Já jsem optimista a věřím, že věci můžou dopadnout dobře, jen když na tom lidé pracují. Nelíbí se mi, že někteří lidé jen čekají na to, že se jen tak objeví někdo, aby je vedl,“ vzkazuje české veřejnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…