Ale, ale, ale. K Pavlovi míří Vystrčilova „zlobaba“ s ještě děsivější pověstí a minulostí

04.01.2023 9:04 | Analýza

Petr Pavel se nechal slyšet, že v případě svého zvolení bude vykonávat funkci kancléřky Jana Vohralíková, současná vedoucí kanceláře Senátu České republiky. Ta si ale během svého působení v Senátu vysloužila pověst kontroverzní dámy, za jejíhož působení svoje pozice opustila třetina zaměstnanců kanceláře. Sama pak měla zadávat zakázky příbuzným a dělit je na menší a ty pak zadávat „z ruky“. Podle Pavla však bude v jeho týmu udržovat dobrou atmosféru.

Ale, ale, ale. K Pavlovi míří Vystrčilova „zlobaba“ s ještě děsivější pověstí a minulostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál Petr Pavel a jeho tým sesbírali k 27. září přes 55 tisíc podpisů občanů ke kandidatuře na prezidenta republiky

„Hlavními kritérií pro mě byla odborná způsobilost, praktická zkušenost s řízením podobné kanceláře, jazyková dovednost, schopnost profesionálně vést tým a zároveň v něm udržovat dobrou atmosféru,“ odůvodnil svoji volbu kancléřky sám Petr Pavel, jak informoval server iDnes.cz.

Koho si tedy generál vybral a o co v případě působení Vohralíkové na vedoucím místě Kanceláře Senátu šlo?

Podle Hospodářských novin Senátní hospodářský výbor prověřoval hospodaření Kanceláře Senátu. Podnětem k tomuto šetření byly informace o údajných problémech při zadávání veřejných zakázek, netransparentnosti výběrových řízení, dělení zakázek na menší, aby se vyhnuly výběrovému řízení a zneužívání veřejných peněz.

„Dochází k zadávání veřejných zakázek napřímo, bez oslovení dalších subjektů, u některých tendrů ani nebylo doloženo, jak byl vybrán dodavatel,“ tlumočily Hospodářské noviny názor senátorů s tím, že k tomuto závěru došli členové z hospodářského výboru Senátu, kteří tři měsíce zkoumali hospodaření kanceláře, kterou vedla Vohralíková.

Zmíněná kontrola začala právě na základě zjištění Hospodářských novin, že z rozpočtu kanceláře odtékaly statisíce na účty lidí a firem spřízněných právě s kancléřkou Vohralíkovou.

 

Odborná způsobilost, nebo malá domů synovi?

Výhrady byly podle informací DeníkuN například k rozdělení zakázky na výdejníky filtrované perlivé a neperlivé vody na jejich instalaci a revize.

Vohralíková také jako šéfka kanceláře zaplatila za hudební vystoupení 60 tisíc korun společnosti Melody Booking, kterou z poloviny vlastnil její syn Marek Vohralík.

Z účtu kanceláře také odešlo 25 000 Kč spolku Cirqueon zajišťující rozvoj cirkusu v Česku. To by samo o sobě pozornost nebudilo, kdyby nebyla Vohralíková členkou správní rady této společnosti.

Problémy s netransparentními zakázkami, státními penězi pro syna či se střetem zájmů ale nebyly jediné, kterým Vohralíková v čele Kanceláře Senátu čelila.

Žena, kterou si Pavel vybral, aby udržovala v týmu dobrou atmosféru, se totiž podle všeho chovala ve vedoucí funkci právě opačně a za jejího působení docházelo k masivním odchodům spousty zaměstnanců.

„Přišla jsem do Kanceláře Senátu, kde se 22 let neudělala žádná změna,“ uvedla pro Hospodářské noviny pravděpodobně s tím, aby vysvětlila množství personálních změn.

 

Dobrá atmosféra v týmu? Těžko

Podle DeníkuN nepřijala ani kritiku bývalých zaměstnanců, ti podle ní ve své práci neuspěli.

Během jejího působení na vedoucí funkci odešli z kanceláře třeba vedoucí personálního odboru, vedoucí tiskového odboru nebo vedoucí technického odboru.

Odešla i ředitelka odboru vnitřních vztahů Dagmar Šimáková, která sdělila, že za současného vedení nemůže tuto činnost vykonávat podle svého přesvědčení, odborných znalostí a zkušeností.

Odejitých zaměstnanců byly desítky.

Někteří si na Vohralíkovou stěžovali i u senátorů. I to mohlo stát za auditem, ke kterému se nakonec odhodlali členové hospodářského výboru.

 

Vystrčil: Nebyl porušen zákon

V souvislosti s výše uvedenými informacemi je třeba zmínit to, že audit podle všeho překročení zákona neprokázal. Alespoň tak lze soudit z vyjádření předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který uvedl, že se problému věnoval poctivě a dospěl k tomu, že zákon porušen nebyl.

Závěrem nutno dodat zjištění redaktora časopisu Reflex, který upozornil na několik společných fotografií, které má Vohralíková na svém facebooku s Petrem Hlubučkem, hlavním aktérem korupční kauzy Dozimetr.

Vohralíková svoji známost s Hlubučkem nepopírá a dává ji do souvislosti se svým působením na České zemědělské univerzitě a s Hlubučkovým starostováním v Lysolajích.

Fotku z Litomyšle zdůvodňuje tím, že tam byl Petr Hlubuček se svým přítelem pozvaný na festival, potkali se a Hlubuček se podle ní „rád fotil s každým...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak tohle dělají politici naprosto běžně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 04.01.2023 9:38:07
Dokonce mají tu drzost navyšovat si své platy v době, kdy díky jejich neschopnosti životní úroveň většiny občanů sešupem klesá. A mimochodem, slyšeli jste ten ubohý projev pana Vystrčila na nový rok? Vždyť on to ani nebyl schopen plynně přečíst.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…