Ale, ale, paní doktorko... Takto prý Radmila Kleslová pomohla Babišovi k pohádkovému byznysu

06.05.2015 7:42

Ministr financí Andrej Babiš po nátlaku opozice ustoupil od návrhu na pokračování daňové podpory výroby biopaliv, která se povinně přimíchávají do pohonných hmot. Pod palbu se šéf hnutí ANO dostal zejména kvůli tomu, že úlevy se měly opět týkat jen paliv z rostlin, kde je lídrem trhu jeho Agrofert. Hospodářské noviny v této souvislosti poukazují na to, že Babišovi před několika lety umožnila takto vydělávat současná členka nejužšího vedení ANO Radmila Kleslová.

Ale, ale, paní doktorko... Takto prý Radmila Kleslová pomohla Babišovi k pohádkovému byznysu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí za to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ nechal se slyšet ministr financí Andrej Babiš.

K poslednímu červnu tak skončí daňová podpora výroby biopaliv, kterou měla Česká republika od Evropské unie povolenou od roku 2009. Novela, kterou sepsalo Ministerstvo financí pod vedením šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, původně počítala s jejím pokračováním, ale po kritice opozice, která poukazovala zejména na střet zájmů ministra financí, se daňová podpora pro výrobce biopaliv prozatím uloží k ledu.

Pod palbu se šéf hnutí ANO dostal kvůli tomu, že úlevy se měly opět týkat jen paliv z rostlin, kde je lídrem trhu jeho Agrofert. V Evropě přitom dle Hospodářských novin sílí tendence potlačovat druhy biopaliv, jež nejvíce symbolizují žlutá pole s řepkou olejkou. Naopak biopaliva druhé generace, která se získávají třeba z dřevěného uhlí nebo živočišného odpadu, by se v budoucnu dle Hospodářských novin měla dočkat výraznější podpory.

Dá se tak prý čekat, že stanovisko z Bruselu, jak s podporou biopaliv dál, které si vyžádala vláda, doporučí, aby se případné úlevy, s nimiž kabinet Bohuslava Sobotky do budoucna počítá, netýkaly jen nejstaršího druhu biopaliv, jimž dominuje vicepremiérův Agrofert, ale i modernějších a méně rozšířených směsí.

Kdo umožnil Babišovi vydělávat na biopalivech?  

Hospodářské noviny v souvislosti s daňovými úlevami, které se doposud týkaly jen paliv z rostlin, kde je lídrem trhu Babišův Agrofert, poukazují na to, že do zákona právě toto opatření pomohla protlačit nynější členka nejužšího vedení hnutí ANO Radmila Kleslová.

V roce 2009 totiž Kleslová pracovala jako asistentka poslance za ČSSD Miloslava Souška, který do zákona z dílny tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska prosadil, aby se do paliv přimíchávaly pouze metylestery řepkového oleje. Na tvorbě pozměňovacího návrhu se dle Miroslava Kalouska měla podílet Kleslová.

Kleslová odmítá, že by pomáhala sepisovat prořepkový pozměňovací návrh, její bývalý šéf ale tvrdí opak. „Byla to moje asistentka, logicky se podílela na tom, co jsem dělal. Je to dobrá právnička, navíc se vyzná v chemickém průmyslu. Já jsem původně technik. Její znalosti pro mě byly podstatné,“ vysvětlil Soušek Hospodářským novinám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…